Økt nasjonalisme og Donald Trump

Dommedagsklokka nærmere midnatt

- Verden har ingen tid å miste. 

DOMMEDAGSKLOKKA: Den  symbolske urskiva viser hvor nære midnatt verden er en katastrofal ødeleggelse. Foto: NTB Scanpix 
DOMMEDAGSKLOKKA: Den  symbolske urskiva viser hvor nære midnatt verden er en katastrofal ødeleggelse. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Framvekst av nasjonalisme og uttalelser fra Donald Trump har gjort at «dommedagsklokka» stilles nærmere midnatt.

Klokka ble torsdag stilt til to og et halvt minutt før midnatt, noe som symboliserer at risikoen for atomkrig og andre globale katastrofer har økt.

Risikoen er nå nesten like høy som under den kalde krigen på 1950-tallet, ifølge forskerne og akademikerne som «stiller» klokka. Blant dem er det 15 nobelprisvinnere.

Begrunnelsen for å stille klokka fram, er framvekst av nasjonalisme, et «mørkere globalt sikkerhetslandskap», en sterkere tendens til nedvurdering av vitenskapelig ekspertise, og uttalelser fra president Donald Trump.

Forskerne viser spesielt til Trumps uttalelser om atomvåpen og klimaendringene.

– Den symbolske klokka viser at verden ikke har noen tid å miste. Alvoret bør synke inn over også norske politikere, sier Frode Ersfjord, daglig leder i Nei til atomvåpen.

Ifølge Ersfjord er alle landene med atomvåpen i ferd med å ruste opp, noe som bidrar til økt fare for at våpnene brukes.

NAKENBILDER MOT TRUMP: Aria Watson fra Oregon, USA, protesterte mot det hun synes er Trumps kvinnesyn. Et skoleprosjekt har fått større oppmerksomhet enn forventet. Video: Aria Watson Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/18-aring-fikk-venner-til-a-kle-seg-nakne-for-a-vise-avsky-mot-trump/66031510 Vis mer

(NTB)

Dommedagsklokka:

Klokka er fra 1947, da den ble stilt på 7 minutter på midnatt, og har siden da blitt opprettholdt av lederne av Bulletin of the Atomic Scientists ved University of Chicago. Opprinnelig representerte analogien trusselen om global kjernefysisk krig (atomkrig), men senere har også teknologi som har innvirkning på klimaet (klimaendringene) og «ny utvikling innen biovitenskap og nanoteknologi som kan føre til ugjenkallelige skader» blitt regnet med.[1] Jo nærmere viserne kommer midnatt, jo større estimerer man risikoen for utvikling av en verdensomfattende katastrofe.

Antall minutter før midnatt, som baseres på målinger av grad av trusselen for atomkrig, miljø og teknologiske trusler mot menneskeheten, blir jevnlig oppdatert. Pr. 26. januar 2016 står Dommedagsklokka på 3 minutter på midnatt.

Kilde: Wikipedia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer