Dommedagsprofetier

Dommedag er kanskje nær. Men det er i alle fall ikke vår skyld, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den som har lest Dagens Næringsliv og Finansavisen i romjula, eller for den saks skyld Dagbladet, har fått med seg at økonomien neste år enten går opp, eller ned, hvis den ikke bare flater ut. Eksperter fra næringslivet, analysebyråer og politikere har sterke og sprikende meninger om de økonomiske utsiktene. Det er med andre ord tid for å se i spåkula igjen, og det skremmer ikke ekspertisen at årets spådommer står side om side med fasiten over fjorårets feilslåtte spådommer.

Det er fristende å sitere det gamle jungelordet i aksjemarkedet: Ingen vet noen ting. En kvinnelig aksjeanalytiker på Wall Street ingen har hørt fra siden ble verdensberømt i to sekunder da hun spådde krakket i 1987. Skipsreder Fred Olsen sverget til den russiske økonomen Nikolai Kondratieffs bølgeteori og rodde seg i land på den. Før eller siden får pessimistene rett, enten det skyldes økonomiske bølger eller mindre kontrollerbare faktorer, og her hjemme er det igjen flere som varsler dommedag etter år med eventyrlig vekst.

Årets dommedagsprofet er industrieier Jens Ulltveit-Moe, som i et intervju med Dagens Næringsliv, mente at de fleste piler peker nedover. Ikke bare litt, men rett ned. Boligpris, oljepris, børsen, alt skal falle med tosifrete prosentbeløp neste år, tror Ulltveit-Moe. Dagen etter ble han møtt av høylytte protester fra Trygve Hegnar og andre, som i beste fall mente han overdrev. Det henger uansett ikke på greip at Oslo Børs vil falle med bare ti prosent hvis oljeprisen faller med hele 40 prosent. Skjer det, er konsekvensene for norsk økonomi og næringsliv blodigere enn som så.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer