Knusende dom mot Ludvigsen:

Dommen: - Slik manipulerte han ofrene

Svein Ludvigsen var kongens mann i nord. Nå er han dømt til fengsel.

DØMT: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Han anker dommen. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
DØMT: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Han anker dommen. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpixVis mer

Svein Ludvigsen (72) har vært omtalt som «kongens mann i nord». Han har vært med kong Harald på statsbesøk i Brasil, Vietnam og Singapore.

I 2005 ble han kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Han har vært banksjef, Høyre-politiker, profilert fiskeriminister og fylkesmann i Troms.

Nå er han dømt til fem års fengsel for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge, enslige asylsøkere.

Kynisk

Dommen slår fast at Ludvigsen kynisk har manipulert de unge innvandrerne til å tro at han var i posisjon til å frata dem retten til opphold i landet.

En av de fornærmede fortalte i retten at den tidligere fylkesmannen blant annet sa at han var bestevenn med kongen, og at han kjente folk i politiet og UDI.

I dommen vises det til at den tidligere fylkesmannens handlinger framstår med et systematisk preg og at overgrepene har pågått over lang tid.

Det vises til at den tidligere fylkesmannens handlinger preges av å bygge opp tillit til de fornærmede gjennom å vise omsorg og interesse for deres utfordrende situasjon, for deretter å utnytte tilliten til egen seksuell tilfredsstillelse.

SE TV: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener omtalen av saken er drepende for den tidligere fylkesmannen og fiskeriministeren. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

En 25 år gammel mann beskrev i retten rystende detaljer om flere titalls tilfeller av seksuell omgang med Ludvigsen over seks år - fra 2011 til 2017. En annen fornærmet mann i 20-åra, som er lettere psykisk utviklingshemmet, fortalte at han ble betalt 15 000 kroner av den tidligere fylkesmannen for å utføre oralsex på ham på et hotellrom i Oslo i 2014.

Den siste fornærmede, en mann i 30-åra, fortalte i retten at han har hatt seksuell omgang med Ludvigsen i en parkert bil på to forskjellige steder i Tromsø og på Amalie hotell i sentrum av byen.

Anker dommen

Felles for alle er at de fryktet at den tidligere fylkesmannen i Troms kunne ta fra dem oppholdstillatelse og statsborgerskap.

«For de fornærmede var det utvilsomt en betydelig psykisk belastning å stå i den situasjonen at seksuell omgang med en eldre mannlig maktperson kunne påvirke deres rett til opphold i riket, og at de kunne bli returnert til hjemlandet med de negative følger det ville fått for dem», heter det i dommen.

Ludvigsen nekter for alle punktene i tiltalen og anker dommen. Han er også dømt til å betale 743 000 kroner i oppreisning til de fornærmede.

- Etter min foreløpige gjennomgang, stiller jeg spørsmål ved rettens lovanvendelse, og reagerer på at retten kommer til at han har misbrukt sin stilling og utnyttet en sårbar situasjon overfor dem som nå anklager ham. Det mener vi det ikke er grunnlag for, sier forsvarer Kai Vaag til Dagbladet.

FORSVARER: Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, opplyser at dommen blir anket. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, opplyser at dommen blir anket. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Troverdige forklaringer

Forsvarerne har under rettssaken forsøkt å så tvil om de fornærmedes forklaringer. I dommen vektlegges det at de fornærmede ikke kjenner hverandre fra før og at de på helt selvstendig grunnlag har anmeldt tiltalte for seksuelle overgrep.

Retten finner deres forklaringer troverdige og viser til at de støttes av øvrige beviser i saken.

Påtalemyndigheten har blant annet lagt fram omfattende meldingsutveksling mellom Ludvigsen og de fornærmede. Det er også lagt fram et bilde som viser Ludvigsen og 25-åringen i seksuell omgang på et hotellrom i Oslo 26. november 2017.

Det var dette bildet som startet opprullingen av saken mot den tidligere samfunnstoppen.

Under sin forklaring i retten innrømmet Svein Ludvigsen seksuell omgang med den aktuelle fornærmede. Han innrømmet samtidig at han løy om dette i åtte avhør med politiet, og begrunnet løgnene med skam.

PREGET: Den fornærmede 25-åringen, som har beskrevet titalls overgrep over seks år, var svært preget i retten. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix
PREGET: Den fornærmede 25-åringen, som har beskrevet titalls overgrep over seks år, var svært preget i retten. Tegning: Ane Hem / NTB scanpix Vis mer

Påpeker løgner

Ludvigsen innrømmet imidlertid bare tre tilfeller av seksuell omgang med 25-åringen og hevdet at alle tilfellene fant sted etter at han gikk av som fylkesmann i juli 2014.

Retten mener Ludvigsens løgner svekker hans troverdighet.

«Det fremstår som graverende at man til tross for å være avbildet under seksuell omgang med vedkommende, fortsatt benekter at det har skjedd og således setter fornærmede i en ytterligere krenkende situasjon ved å beskylde ham for å fare med usannheter», heter det i dommen.

At han til slutt erkjente den seksuelle omgangen tillegges ikke formildende vekt - snarere tvert imot.

«At han hadde hatt seksuell omgang med N.N. var selvsagt helt umulig å komme seg unna, og var noe han måtte erkjenne på et eller annet tidspunkt. Når han først gjorde dette, hadde det vel vært påfallende om det bare hadde kommet en erkjennelse av seksuell omgang ved ett tilfelle og at det denne ene gangen ble fotografert», heter det i dommen.

- Hensiktsmessig

Retten påpeker at det framstår som at Ludvigsen fant det hensiktsmessig å erkjenne et par tilfeller til i et forsøk på å styrke sin troverdighet.

I dommen står det at det ikke er noe som tyder på at Ludvigsen ville erkjent seksuell omgang uten at bildemateriale hadde blitt lagt fram som bevis mot ham.

Det vises også til at Ludvigsen bare erkjenner seksuell omgang med mannen etter at han fylte 18 år, og at seksuell omgang med en mindreårig asylsøkende gutt, vil framstå som betydelig mer moralsk fordømmende enn den seksuelle omgangen han har innrømmet.

Retten slår fast at overgrepene startet allerede før mannen var myndig.

Det vises imidlertid forståelse for at det har vært vanskelig for Ludvigsen, med hans bakgrunn og posisjon som fylkesmann, å snakke åpent om homofili og seksuell omgang med menn.

- Jeg tilhører en generasjon hvor slikt er sterkt skambelagt. Vi snakker ikke om sånt. Jeg føler et svik, det er snakk om utroskap, sa Ludvigsen i retten.

OVERVÅKET: Ludvigsen og 25-åringen er avbildet på overvåkingsbilder utenfor Byporten i Oslo 27. november 2017. Foto: Politiet
OVERVÅKET: Ludvigsen og 25-åringen er avbildet på overvåkingsbilder utenfor Byporten i Oslo 27. november 2017. Foto: Politiet Vis mer

- De lyver

Retten mener imidlertid at Ludvigsens erkjennelse av seksuell tiltrekning til menn, bidrar til å styrke alle de fornærmedes forklaringer.

Svein Ludvigsen har vært tydelig på at de fornærmede mennene har funnet på anklagene mot ham. Under sin forklaring sa han gjentatte ganger at de lyver om overgrepene.

Retten finner imidlertid ingen holdepunkter for at de tre lyver om kontakten med Ludvigsen.

I dommen heter det at retten ikke kan se for seg hvordan tre unge muslimske menn fra forskjellige land - hver for seg - skulle lage en fortelling om et så stigmatiserende forhold som homoseksuell omgang med en 65-70 år gammel mann. Det vises særlig til hvor stigmatiserende homofili er i den muslimske kulturen.

Ba om lengre straff

Statsadvokat Tor Børge Nordmo ba i retten om fem og et halvt års fengsel for den tidligere fylkesmannen, med et varetektsfradrag på 37 dager.

- Vi er tilfreds med resultatet og har ingen merknader om at straff ligger noe lavere enn vår påstand. Her har retten gjort en grundig vurdering av bevisene i saken, sier han til Dagbladet.

Om Ludvigsens varslede anke i lagmannsretten, kommenterer statsadvokaten:

- Det er hans rett.

Det er skjerpende for straffen mot Luvigsen at han har oppnådd seksuell omgang med to av de fornærmede flere ganger. Det påpekes likevel at det er den graverende utnyttelsen av stillingen og overmaktsforholdet som er det helt sentrale i forhold til straffen i saken.

SE TV: Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, forklarer hvilken posisjon Svein Ludvigsen hadde i Nord-Norge i flere tiår før han ble tiltalt for overgrep. Rettssaken mot Ludvigsen startet tirsdag. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Ønsket ikke rettssak

To av de fornærmede ønsket ikke at det skulle bli noen rettssak mot den tidligere fylkesmannen. Det var sex-bildet av 25-åringen og Ludvigsen fra 26. november 2017 som startet det hele.

- Bildet var ikke tenkt til politiet. Jeg ville bare at det skulle ta slutt, sa mannen i retten.

Det var utekontakten hans som tok kontakt med politiet. Etter at Ludvigsen ble pågrepet 3. januar 2018 sendte en ansatt fra institusjonen til den lettere psykisk utviklingshemmede mannen en bekymringsmelding til politiet.

Den siste fornærmede, mannen i 30-åra, anmeldte Ludvigsen for å ha utnyttet ham til seksuelle formål allerede i 2015. Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling, men ble tatt inn i etterforskningen da han ble anmeldt på nytt.