«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. På grunn av sin aggressive adferd har den fått tilnavnet, og nærmest blitt en lokal institusjon å regne. Nå er osingene imidlertid fått nok. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.no
«HAVNESJEFEN»: Denne hannsvanen i Os kommune har blitt døpt «Havnesjefen» av kommunens innbyggere. På grunn av sin aggressive adferd har den fått tilnavnet, og nærmest blitt en lokal institusjon å regne. Nå er osingene imidlertid fått nok. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy / Midtsiden.noVis mer

Dommen er avsagt: Den aggressive svanen fra Os kommune, «Havnesjefen», skal avlives

Os kommune har i dag fattet vedtak om skadefelling av knoppsvana «Havnesjefen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette bekrefter ordfører i Os kommune, Marie Elisabeth Lunde Bruarøy (H), i en pressemelding.

Angrepet på barnehagejenta ble siste dråpe
Svanen har osingene døpt «Havnesjefen» på grunn av sin til tider aggressive atferd i og rundt Oselva. Han har i mange år vært et lokalt innslag i kommunen.

- Det var viktig at vi fikk gjort en grundig vurdering og at alle forhold ble vurdert. Utfallet er at det blir gitt løyve for å felle «Havnesjefen», sier ordføreren til Dagbladet.

- Dette gjelder fra 23. juli av den grunn at mor ligger og skifter fjær, hun er ikke like sterk nå. Svanefamilien må ivaretas, fortsetter Bruarøy.

- Dere hadde kanskje ikke noe annet valg etter at et barn ble angrepet?

- Det var en helt uprovosert hendelse slik jeg har fått beskrevet det fra de som var vitner. Vi har lenge latt han få være aggressiv, dette er ikke først gang. Men dette var for drøyt.

Bruarøy forteller at jenta som ble angrepet har ganske store merker på kroppen etter hendelsen.

- Hun har en stor kul på hodet og store bloduttredelser i halsen. Hadde hun ikke hatt på seg redningsvesten så hadde hun fått mer omfattende skader. Svaner er ganske sterke, og mot en barnehagejente så ble han den sterkeste parten.

- Han har blitt plaget
Diskusjonen i kommunen har vært stor, og den har gått begge veier.

- Det har vært retta kritikk mot foreldre og barnehageansatte, men det er helt irrelevant. Barnehagen var på en normal tur med vanlig bemanning for en slik utflukt. Han kom ut av intet og tok tak i jenta, forteller Bruarøy.

Bruarøy mistenker at grunnen bak aggresjonen til «Havnesjefen» er at han har blitt plaget.

- Rett skal være rett, han har blitt plaget. Mange har vært vitne til det. Det er trist og leit, og kan ha bidratt til at han er så aggressiv som han er. Men når han gjør skade på barn er loven ganske tydelig på det, sier hun.

Det er vanlig prosedyre at politiet får meldingen fra kommunen når det er vedtatt løyve for skadefelling. Så håndterer politiet dette mellom den lokale viltkontakten.

Ordføreren presiserer at dette selvsagt vil skje på en human måte.

- Viltkontakten er de som for eksempel avliver påkjørte dyr, de er trent til å gjøre dette på en human måte, sier Bruarøy.

- Vær forsiktig i ukene framover
Hun oppfordrer osingene til å vise omsyn og være ekstra forsiktige i disse ukene framover.

- Vi har hatt han her i 20 år, og vi har satt opp skilt av nettopp denne grunnen at han er aggressiv. Men man kan aldri informere nok. Det er et vilt dyr, ikke et kjæredyr, sier Bruarøy og legger til:

- Vi har ikke sett han i dag da, jeg vet ikke om han vet at han er i rampelyset i dag. Kanskje han bistår mor i reiret i dag.

Stor debatt i kommunen
Det har vært stor debatt om «Havnesjefen» i kommunen etter flere alvorlige hendelser ved Mobergsvika de siste åra.

For fire år siden gikk hannsvanen til angrep mot en ung båtfører. «Havnesjefen» jagde gutten og hakket ham så i ryggen med nebbet sitt. Som følge av angrepet mistet gutten kontroll over båten, og havnet i vannet, ifølge lokalavisa Midtsiden.

Fredag gikk hannsvanen til angrep mot et barnehagebarn i vannkanten i Mobergsvika. Svanen svømte bort til barnet, hogg tak i kragen på redningsvesten hennes og dro jenta med seg noen meter ut i sjøen og under vann, ifølge Midtsiden.

Saken oppdateres.