VANT FRAM: Terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik (37) fikk medhold i at han er blitt umenneskelig og nedverdigende behandlet i fengsel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT FRAM: Terroristen og massedrapsmannen Anders Behring Breivik (37) fikk medhold i at han er blitt umenneskelig og nedverdigende behandlet i fengsel. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Dommen er et eksempel på at rettsstaten fungerer

Det mener menneskerettighetsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspert på menneskerettigheter mener det var modig av dommeren å gi terrordømte Anders Behring Breivik delvis medhold.

- Denne saken er et eksempel på at rettsstaten fungerer. At man har vurdert grundig en sak som er så betent, er et tegn på dette, sier Thomas Horn, advokat og ekspert på menneskerettigheter og bruk av isolasjon.

- Det er åpenbart en veldig spesiell sak, med mye følelser knyttet til. Å avsi en slik dom i en kontroversiell sak er modig, mener han.

Horn ser på dommen som grundig og mener at retten har foretatt en riktig helhetsvurdering. Samtidig peker han på at det er vanskelige avveininger som ligger til grunn. Horn mener på lik linje med flere andre at det er stor sannsynlighet for at staten vil anke saken.

- Disse vurderingene må også lagmannsretten og kanskje Høyesterett ta. Saken er ikke uten substans. Det retten sier, er at fengselet ikke har foretatt gode nok vurderinger. De sikkerhetsmessige aspektene har tatt overhånd, og man har ikke vurdert mothensynene, mener Horn.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram