Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dommen er et hån

Den svenske lagmannsretten skjerpet i dag straffene for to av de tiltalte etter diskotekbrannen i Gøteborg. -Alt annet enn livstid kjennes som et hån, sier Iman Shakarch, som mistet to døtre i brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pårørende ventet i dag i spenning på om lagmannsretten kom til å skjerpe straffene til de fire tiltalte som i juni ble dømt til mellom tre og åtte års fengsel for grov mordbrann. Byrettens dom ble anket både av de de tiltalte og påtalemyndighetene.

De to tiltalte som ble dømt til seks års fengsel fikk i dag forlenget dommene sine med ett år hver. Dommene til de to andre tiltalte, åtte års fengsel for Shoresh Kaveh, som innrømmet å ha tent på, og tre års lukket ungdomsanstalt for den yngste, ble opprettholdt.

Iman Shakarchi, som er leder av organisasjonen for de etterlatte, innrømmer hun er bitter.

- Ja, det handler om 63 liv. De som gjort dette får rabatt på straffen. Mine døtre fikk ingen rabatt. Ingen spurte om de ville leve ett par timer til, sier hun til Aftonbladet.se. Hun mistet to av sine døtre i brannen.

Fortsatt uklart

Nøyaktig hva som skjedde 30. oktober 1998 er fortsatt uklart. Da saken var oppe i byretten nektet de fire ungdommene å forklare seg i detalj, selv om de erkjente de faktiske forhold. 19 år gamle Shoresh Kaveh tilsto å ha tent på i trappenedgangen til diskoteket, og fikk den strengeste straffen på åtte år.

Hosein Arsani og Mohammad Mohammadamini som i dag er 20 og 21 år gamle ble i byretten dømt til seks år hver for aktiv medvirkning. Begge fikk forlenget sine dommer med ett år i lagmannsretten. Yngstemann av de fire, en 19-åring, slapp med tre år på lukket ungdomsanstalt.

Shoresh Kaveh hevdet imidlertid at 19-åringen hadde vært mer aktiv under ildspåsettelsen enn det som tidligere var kommet fram, mens Hosein Arsani trakk tilbake sin tidligere forklaring og hevdet at han ikke ante at det brann i trappenedgangen da de fire forlot området.

Lagmannsretten mener at alle fire deltok i planleggingen av brannstiftelsen. Dommen var enstemmig.

63 mennesker mistet livet i brannen.

KREVER LIVSTID: Iman Shakarch mistet to døtre i diskotekbrannen i Gøteborg. Her studerer hun sakspapirer sammen med datteren Shirin.