- Dommen er et sviende nederlag for Storberget

Høyre og Arbeiderpartiet krangler om hvem som har ansvaret for menneskerettighetsbruddet.

 - FORSTÅR BEKYMRINGEN:  Flere hundre tusen nordmenn kan få dyrere festeavtaler etter dagens dom i Strasbourg. Høyre-politiker Anders Werp sier han forstår bekymringene, samtidig som han understreker at eiendomsretten står sterkt i Høyre. Foto: Flickr
- FORSTÅR BEKYMRINGEN: Flere hundre tusen nordmenn kan få dyrere festeavtaler etter dagens dom i Strasbourg. Høyre-politiker Anders Werp sier han forstår bekymringene, samtidig som han understreker at eiendomsretten står sterkt i Høyre. Foto: FlickrVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Send inn dine spørsmål om dagens dom i Strasbourg til Ruus Simensen. Han svarer i nettmøtet klokka 17 i dag.

(Dagbladet): I dag falt dommen i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) om tomtefesteloven.

Grunneierne har vunnet fram med sitt krav om at de kan øke festeavgiften når festekontrakten forlenges. En tomtefesteavtale er en langsiktig leieavtale for en tomt.

Lederen av Høyres eiendomsrettsutvalg Anders Werp er fornøyd med dommen.

Forventer anke - Vi registrerer med stor interesse det som kom fra Strasbourg i dag. Derfor har jeg skriftlig oversendt spørsmål til justisministeren om hvilke vurderinger og eventuelle lovendringer man kommer til å fremme, sier Høyre-politiker Anders Werp til Dagbladet.

- Dette er et viktig organ som enstemmig har kommet fram til sin dom. Men så er det en ankemulighet som jeg regner med at regjeringen vil vurdere. Det vil være naturlig.

- Nederlag Werp, som sitter i Justiskomiteen på Stortinget, mener det er Storberget som sto for den lovendringa Strasbourg-domstolen nå går ut mot.

- Storberget har farskapet til loven som kom, og dette er et sviende nederlag for ham, sier Werp til Dagbladet.

- Fra Høyres side har vi forståelse for den uro og usikkerhet dette fører til for veldig mange festere. Samtidig kan vi ikke ha en rettstilstand i Norge der det er påvist så tydelige brudd med menneskerettighetene som det er gjort nå. Det må Storberget også forholde seg til.

Han mener at dagens dom er i tråd med Høyres politikk.

- Vi er et parti som slåss for å styrke eiendomsretten. Dommen i dag slår fast at eiendomsretten er en grunnleggende rettighet som skal  ivaretas og det har man ikke gjort med denne lovendringen som Storberget var arkitetkten bak, sier han.

- Politisk mynt Knut Storberget (Ap) svarer Werp med at det derimot er Høyre som er ansvarlig for den aktuelle paragrafen.

- Det er fascinerende når man forsøker å slå partipolitisk mynt på denne saken. Her må nok Werp gå dypere inn i saken. Paragrafen som nå er overprøvd av Strasbourg var faktisk Høyre sitt forslag. Den ble foreslått av regjeringen med borgerlig flertall i 2005. Høyre stemte for dette forslaget, sier Knut Storberget til Dagbladet.

Han gikk tidligere i dag ut og sa at dagens dom favoriserer grunneierne.

- Jeg vil ikke plassere skyld. Det viktigste her er å hjelpe de mange tusen som har festekontraktene. Jeg registrerer at Høyre heller beskytter grunneierene, sier Storberget.