- Dommen er uforsvarlig

For Bo Holmberg og sønnene har det vært en tøff tid siden 10. september i fjor - den dagen deres kone og mor og Sveriges utenriksminister, Anna Lindh, ble knivstukket og drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Enkemannen, Bo Holmberg, hadde håpet at

torsdagens kjennelse kunne bety slutten på en lang og tung prosess for ham og sønnene David og Filip. Det kunne den ifølge Holmberg ha gjort, dersom Svea hovedrett hadde fulgt opp Stockholm tingsretts linje og dømt Mijailo Mijailovi til fengsel for livstid.

- Nå kjennes det ikke slik, i stedet har hovedretten presentert et stort spørsmålstegn, sa Bo Holmberg til

Södermanlands Nyheter

etter at det ble klart at konas drapsmann ikke skal sone i fengsel.

Uenighet om Mijailovics tilstand

Mens Stockholm tingrett valgte å lene seg på konklusjonene i den såkalte Huddingeutredningen, valgte Svea hovedrett å støtte seg på anbefalingen fra Sosialstyrelsens rettslige råd. Huddingeutredningen, utarbeidet under ledelse av Eva Maria Laurén ved rettspsykiatrisk avdeling i Huddinge, konkluderer med at Mijailovic har psykiske plager, men ikke er alvorlig psykisk forstyrret. Sosialstyrelsen hevder derimot at Anna Lindhs drapsmann er for syk til å sone i fengsel.

Dermed fastslo hovedretten at Mijailovic skal komme under rettspsykiatrisk pleie.

Holmberg, som har lest alle rettsavhandlingene - inkludert de hemmeligstemplede - stiller seg utforstående til denne beslutningen. Han uttaler, ifølge

Aftonbladet

, at han innser at Mijailovic er forstyrret, men ikke mer enn at han klarer en fengselsstraff.

- Mannen som meide ned folk i Gamla stan - han stod igjen fordi han ikke visste hva han hadde gjort. Men Annas morder ryddet med viten og vilje bort alle spor etter seg, sier Holmberg til TV4.

Vil ha lovendring

Holmberg frykter at konas drapsmann kan være ute i frihet i løpet av få år. Ekspertisen bekrefter at denne bekymringen ikke er grunnløs. Professor i rettspsykiatri, Anders Forsman, sier til Aftonbladet at Mijailovic antakelig har tjent flere år på å bli idømt behandling.

I Sverige blir de som dømmes til rettspsykiatrisk behandling for mord eller drap i gjennomsnitt satt fri etter 4-5 år.

Holmberg tar nå til orde for en lovendring.

- Om en syk person dømmes til omsorg og siden anses som frisk, da skal vedkommende sone sin fengselsstraff. Men slik er det dessverre ikke i Sverige i dag, sier Holmberg.

Mijalovic er imidlertid dømt til rettspsykiatrisk pleie med særskilt utskrivingsprøvning. Dette innebærer at han ikke kan settes fri før lensretten har fattet en beslutning om dette. Aktoratet kan dessuten anke lensrettens beslutning. Saken går da over i neste rettsinstans.

- Det er en ytterligere garanti for at det ikke skal kunne bli en rask utskrivning, sier Anders Forsman.

ENKEMANN: Bo Holmberg er skuffet og sjokkert over torsdagens kjennelse.
SLIPPER FENGSEL: Mijailo Mijailovic har spiseforstyrrelser og har skadet seg selv i fengselet. Hovedretten mener han er for syk til å sone i fengsel.
POPULÆR POLITIKER: Hele Sverige sørget da meldingen om Anna Lindhs død kom i september i fjor.