Dommen i Haag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Krigsforbryterdomstolen i Haag har for første gang avsagt en dom for folkemord. Den bosnisk-serbiske generalen Radislav Krstic må sitte 46 år i fengsel for massakrene på mer enn 7000 muslimer i Srebrenica i 1995. Den 53 år gamle generalen anker dommen, i håp om å slippe ut av fengslet før han blir 100 år.
  • Torsdagens dom er et klart tegn på at Haag-domstolen nå virkelig begynner å fungere. Det er avsagt flere dommer tidligere, men nå er det storfiskenes tur til å stå for retten. Slobodan Milosevic sitter trygt i cella i Haag. Andre krigsforbrytere vet at nettet snører seg sammen og at deres dager i frihet trolig snart er over.
  • For Radovan Karadzic og Ratko Mladic, de hovedansvarlige for Srebrenica-massakren, må framtida fortone seg ekstra dyster. De har hittil holdt seg skjult i Serbia og i den serbiskstyrte Republika Srpska. Når til og med myndighetene i Republika Srpska har begynt å samarbeide med Haag-domstolen, lever Karadzic og Mladic farlig.
  • USA sier landet nå vil «fordoble» innsatsen for å pågripe de to serbiske krigsforbryterne. Det er bra. Hittil har NATO-landene vegret seg for å bruke militær makt i jakten på Karadzic og Mladic. Selv om de to har mistet mye av den politiske støtten, har de nok av væpnede livvakter rundt seg. Men det hadde Milosevic også i Beograd, uten at det hjalp ham da han til slutt ble arrestert.
  • Fremdeles hevder ultranasjonalistiske serbere at det drives klappjakt på serbiske krigsforbrytere og at andre med blod på hendene slipper unna. Men forsøkene på å gjøre den dømte general Krstic til syndebukk i så henseende, faller på sin egen urimelighet. Tidligere i sommer ovrerga den kroatiske generalen Rahim Ademi seg til krigsforbryterdomstolen i Haag. Torsdag arresterte bosniske myndigheter i Sarajevo tre bosnisk-muslimske offiserer som er ettersøkt for krigsforbrytelser i åra 1993 og 1994. Også disse havner i Haag, og godt er det.