Dommen i Høyesterett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tirsdag falt Høyesteretts dom i saken mot Aftenposten og Dagbladet for brudd på bestemmelsen om fotoforbud i straffesaker. Avisene var tiltalt for å ha fotografert Veronica Orderud da hun ble arrestert utenfor Frogner grendehus etter å ha blitt dømt i Orderud-saken. Da den samme saken var til behandling i tingretten i 2003, ble avisene blankt frifunnet. Hovedbegrunnelsen var de spesielle omstendighetene rundt fotograferingen.

Høyesterett fant imidlertid enstemmig å oppheve tingrettens frifinnelse, og ila de daværende redaktørene Einar Hanseid og John O. Egeland 10000 kroner i bot. Det er verdt å merke seg at Veronica Orderud ikke ble tilkjent erstatning, heller ikke av Høyesterett. Dommen kan følgelig ikke sees som en bekreftelse på at Veronica Orderud ble krenket. Snarere er den uttrykk for at retten selv ønsker å markere egne grenser, ikke minst overfor Den europeiske menneskerettserklæringens bestemmelser om ytringsfrihet.

Vi ønsker ingen generell tillatelse til å fotografere inne i rettssalen uten samtykke, det vil lett kunne føre til nedverdigende og krenkende situasjoner for den tiltalte. Men det eksisterende fotoforbudet omfatter også transport til og fra rettsbygningen. Med denne dommen har Høyesterett stadfestet at også pågripelsen må regnes som transport til rettssalen. Dette kan vi ikke annet enn ta til etterretning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.