Dommen kan føre til ny regjeringskrise i Italia

En dømt Berlusconi kan være dødsdom for regjeringa.

DØMT: Silvio Berlusconi (76) er blant annet dømt for å ha kjøpt sex av den gangen 17 år gamle Karmina «Ruby» el-Mahroug. Foto:  EPA/OLIVIER HOSLET / DANIEL DAL ZENNARO/NTB-Scanpix
DØMT: Silvio Berlusconi (76) er blant annet dømt for å ha kjøpt sex av den gangen 17 år gamle Karmina «Ruby» el-Mahroug. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET / DANIEL DAL ZENNARO/NTB-ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

76 år gamle Silvio Berlusconi er dømt for prostitusjon med mindreårig og maktmisbruk som statsminister. Retten har funnet det bevist at han hadde et betalt seksuelt forhold til marokkanske Marima El Mahroug før hun hadde fylt 18 år. Hun var da en 17 år gammel danser på nattklubb som gikk under navnet «Ruby Hjerteknuseren».

Skjule ville fester Natta mellom 27. og 28. mai 2010 ringte daværende statsminister Berlusconi fra Paris til politisjefen i Milano. El Mahroug var da blitt arrestert for tjuveri fra ei anna prostituert kvinne. Berlusconi påsto El Mahroug var barnebarn av daværende president i Egypt, Hosni Mubarak, og hun måtte derfor løslates for å unngå diplomatisk skandale.

Ifølge aktor, statsadvokat Ilda Boccassini var den virkelige grunnen til at Berlusconi ville ha henne løslatt straks, at han fryktet «prostitusjonen organisert i hans villa Arcore» skulle bli avdekket. Men i stedet oppnådde han det stikk motsatte.
 
Det var ingen overraskende dom. Også Berlusconi har sett ut som han trodde den ville komme. Og de tre kvinnelige dommerne Giulia Turri, Orsola De Cristofaro y Carmen D'Elia ga aktoratet medhold i tiltalen.

Politisk død? Denne dommen kan ankes, og det vil Berlusconi helt sikkert gjøre. Men fra før er han dømt for skattesvindel i den såkalte Mediaset-affæren i to rettsinstanser til fire års fengsel og fem års forbud mot å inneha offentlige verv. Hvis, når sommeren er over, Kassasjonsretten, som er øverste ankeinnstans i Italia, opprettholder dommen, er Berlusconis politiske liv over — i alle fall i teorien.

I de siste ukene har «Il Cavaliere» - «Ridderen» - holdt hodet lavt. Nå tror politiske iakttakere i Italia at han vil forberede en offensiv i sine fjernsynskanaler for å bevise hvor uskyldig han egentlig er og hvordan dommere og statsadvokater forfølger ham.

Regjeringskrise? Og han vil legge press på statsminister Enrico Letta. Nå støtter Berlusconis parti, Frihetens Folk (PdL), sammen med Demokratisk Parti (PD) statsministeren. Dersom PdL trekker seg fra regjeringssamarbeidet mister Letta flertallet i Senatet, og da kan det være regjeringskrise og nødvendig å skrive ut nyvalg.

Silvio Berlusconi har alltid kjempet for å gjøre seg uunnværlig i politikken, og derigjennom på den ene eller den andre måten forsøke å omgå og unngå å bli dømt i retten.