UTSATT: Joshua French skulle i dag få dommen - men domsslutningen ble utsatt igjen, etter en langvarig og intens diskusjon om helsetilstanden hans. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UTSATT: Joshua French skulle i dag få dommen - men domsslutningen ble utsatt igjen, etter en langvarig og intens diskusjon om helsetilstanden hans. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Dommen mot French utsatt til mandag

Krever at norske leger skal komme i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): I dag ble det klart at dommen mot Joshua French er utsatt - i første rekke til tirsdag, men trolig en god stund framover.

Tross innvendinger fra både aktor og forsvarer slo dommer Serge Kabondo fast at saken ble utsatt til mandag.

- Jeg tror det er bedre at vi følger tribunalets vei, og utsetter saken slik at norske sakkyndige kan komme i rettssalen - slik ta retten kan være seg sitt ansvar bevisst og ta en riktig beslutning, sier Kabondo.

Han avgjør at saken er utsatt til mandag. Da vil de norske legene Lavrantz Kyrdalen og Gunnar Farstad komme i retten. Kabondo sa at dommen også vil bli lest opp på mandag.

Ny vending Saken har tatt en ny vending etter at et konfidensielt, norsk konsulatbrev først ble tema i retten på tirsdag. Brevet, som ifølge UD ble lagt fram av general Ponde, øverste sjef for den militære påtalemyndigheten, omhandler Frenchs helsetilstand - og ble først sendt fra norske myndigheter til retten i januar.

Etter at Frenchs helse for en stor del ble ignorert i de første ukene av saken, strides partene nå om hvorvidt han bør legges inn og få behandling.

- Vi kan ikke ta avgjørelsen om innleggelse her i dag. Vi må be om at rapportene fra de kongolesiske legene som også var til stede legges fram, slik at den rapporten kan sammenliknes med det de norske legene skriver. Vi vil derfor utsette saken, sa dommer Serge Kabondo.

Ringte norske leger Så ba han om at de norske legene som hadde utført undersøkelsene som var nevnt i det nevnte brevet, kommer til retten.

- Legene er i Oslo, men dersom tribunalet ønsker det vil vi prøve å få dem til å komme hit neste uke, sa forsvarer Marie André Mwila.

BER OM LIVSTID: Aktor Katenda Nkulu, oberst og aktor i saken - her under sin prosedyre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BER OM LIVSTID: Aktor Katenda Nkulu, oberst og aktor i saken - her under sin prosedyre. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil prøve å få det til at de er her på tirsdag, sa Mwila.

Så tok retten en pause, mens UDs representanter tok flere telefoner og diskuterte med advokat Hans Marius Graasvold.

- Rømningsplan Før legene ble kontaktet oppsto det heftig diskusjon om det norske UD-brevet.

Aktor påpekte det han mente var formelle feil ved brevet - mens forsvareren heller ville fokusere på innholdet og Joshuas helsetilstand. Til slutt påsto aktor at Frenchs dårlige helsetilstand var et skalkeskjul for en plan for å rømme fra sykehus.

- USKYLDIG: Advokat Marie André Mwila ber om at Joshua French blir frifunnet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- USKYLDIG: Advokat Marie André Mwila ber om at Joshua French blir frifunnet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer