ANKER IKKE: Kristian Jarland var aktor i saken mot Oslo katolske bispedømme. Dommen ankes ikke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANKER IKKE: Kristian Jarland var aktor i saken mot Oslo katolske bispedømme. Dommen ankes ikke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Dommen mot Oslo katolske bispedømme ankes ikke

Statsadvokaten i Oslo anker ikke dommen i straffesaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB) og bispedømmets tidligere økonomisjef. 

OKB ble 8. desember dømt for grovt bedrageri etter at ansatte i perioden 2011 til 2014 justerte opp medlemstallet og krevde statsstøtte for et stadig økende antall medlemmer. Bispedømmet ble dømt til å betale en foretaksbot på 2 millioner kroner. Den tidligere økonomisjefen, som var daglig leder i perioden da medlemsrotet fant sted, ble frifunnet.

Aktor i saken, statsadvokat Kristian Jarland, la i retten ned påstand om 5 millioner kroner i foretaksstraff og halvannet års fengsel for den tidligere økonomisjefen, hvorav seks måneder betinget.

Anker ikke

Jarland har nå besluttet at dommen ikke skal ankes.

- Ut fra en totalvurdering finner påtalemyndigheten å godta tingrettens dom, skriver Jarland i en epost til katolsk.no.

Bispedømmet fikk i november i fjor en foretaksstraff på 1 million kroner, men nektet å godta boten. Dermed tok påtalemyndigheten saken til retten.

Grovt uaktsomme forhold

Boten på 2 millioner kroner var for grovt uaktsomme forhold. Retten mente bispedømmet ikke hadde handlet med forsett, og boten ble begrunnet med sviktende kontroll og rutiner.

OKB har tidligere uttalt at de vurderer å anke foretaksstraffen. Nå sier imidlertid biskop Bernt Eidsvig at mye peker i retning av at bispedømmet ikke kommer til å anke dommen.

- Vi skal ta en ekstra runde med vår advokat, men slik jeg ser dette nå i dag, taler mye for at heller ikke vi anker dommen, sier Eidsvig.

(NTB)