Dommen mot Rune Øygard er knusende

Det er bare straffen som er mild.

TOK BETENKNINGSTID:  Rune Øygard tok betenkningstid da dommen falt. Det samme gjorde aktor. FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TOK BETENKNINGSTID: Rune Øygard tok betenkningstid da dommen falt. Det samme gjorde aktor. FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år og tre måneder fengsel. Det eneste som ikke er knusende ved dommen mot Rune Øygard må være straffeutmålingen. Lagmannsretten mente at straffen ikke skal være høyere, basert på rettspraksis. Øygard er dømt for å innlede et seksuelt forhold til jenta fra tidlig i november 2009. Det er bare et par uker etter hennes fjortenårsdag.

 Retten anfører at han også før dette, mens jenta enda var tretten år, ga uttrykk for å ville komme og tørke henne når hun hadde dusjet. Sensommeren 2009, mens hun bare var tretten, spurte han henne om hun ville være kjæresten hennes. De snakket også om sex, der han lovet at de ikke skulle ha sex. Det løftet holdt han ikke. Tiltalte prøvde ut jentas grenser og posisjonerte seg,

Retten finner at Øygard utnyttet det særlige kontaktbehovet fjortenåringen hadde slik at han oppnådde et seksuelt forhold til henne.

Etter at jenta fylte fjorten finner lagmannsretten at Rune Øygard er skyldig i en rekke samleier med jenta over en periode på 22 måneder, helt til rett før hun fylte seksten. Dette oppnådde han fordi jenta var forelsket i ham og fordi han gjennom sine økonomiske ressurser og forbindelser hele tiden kunne tilby henne fordeler og opplevelser. Han fikk fornærmede til å leve i den tro at de to levde i et tilnærmet normalt parforhold, med tilhørende seksualliv, slår lagmansretten fast.

I skjerpende retning finner lagmannsretten at han har overtalt jenta til å gå inn i et forhold til en jevnaldrende gutt for å skjule og dekke over sine egne overgrep mot jenta. Den fant ingen grunn til å tro at det var den fjortenårige jenta som satte tonen i forholdet mellom de to, slik Øygard har forklart. Det sentrale er at han jevnlig hadde seksuell omgang med et barn under seksten år.

Det er også et skjerpende forhold at det var en risiko for graviditet. Det er et skjerpende forhold at han var 36 år eldre enn henne. Retten avviste at det store mediapresset skulle være et formildende moment - saken dreier seg om en ordfører som i nærmere to år har hatt et seksuelt forhold til en mindreårig jente.

For alt Rune Øygard
er dømt for å ha gjort har han i dag dømt til fengsel i bare ett år og tre måneder, mens aktor hadde forlangt to år og seks måneder. Det er lett å forstå at aktor tok betenkningstid. Det samme gjorde Rune Øygard. Men kommer saken opp i høyesterett, er det straffeutmåling og eventuelle saksbehandlingsfeil som skal vurderes.

I tillegg vet vi om det enorme presset ordføreren la på den femtenårige jenta da hun prøvde å komme seg ut av det seksuelle forholdet. Vi vet også at han hele tida har nektet for det han nå er dømt for, og i stedet rettet beskyldninger mot jenta og hennes familie.

Hadde det ikke dukket opp Skype-samtaler og sms-er som så tydelig understøttet jenta sak, kunne vi risikert at Rune Øygard hadde sluppet unna med denne taktikken mot sitt offer. Jenta har i to år måttet leve med at han har nektet og snakket usant om det som har foregått. Øygard brukte den autoriteten og troverdighet han hadde i hjemkommunen til så tvil om jentas forklaring. Det er ikke vakkert.

For hvis det finnes ett menneske som vet hva Rune Øygard har gjort i denne saken, så er det Øygard selv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.