FRI MANN:  Geir Pettersborg ble først dømt for internasjonal kriminalitet. Nå er dommen opphevet. - Jeg er glad og lettet, sier Geir Pettersborg.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
FRI MANN: Geir Pettersborg ble først dømt for internasjonal kriminalitet. Nå er dommen opphevet. - Jeg er glad og lettet, sier Geir Pettersborg. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

Dommen opphevet

Geir Pettersborg var dømt til 10 års fengsel i Brasil. Nå er dommen opphevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Pettersborg ble dømt til ni år og fire månedes fengsel i Brasil. Han var anklaget for å være en internasjonal storforbryter. Angivelig Europa-leder av den kriminelle pakistanske innvandrergruppa B-gjengen.

Den føderale dommeren Walter Nunes slo også fast at Pettersborg var skyldig i grove skattebedragerier, internasjonal og organisert kriminalitet.

Dommer Nunes dømte også Pettersborg til inndragning av aalleøkonomiske tilganger nordmannen hadde, og til en bot på to millioner kroner.

I går opphevet og nullet lagmannsretten i delstatshovedstaden Recife i delstaten Rio Grande do Norte dommen.

- Et mareritt
- Nå ser jeg slutten på snart fem års mareritt, sier en glad og lettet Geir Pettersborg til Dagbladet.

Sammen med en rekke nordmenn ble Pettersborg vinteren 2007 anklaget for mafiavirksomhet i feriebyen Natal.

- Først hadde Dagens Næringsliv en reportasje om nordmenn i Brasil. Det førte til at myndighetene i Brasil, politiet i Oslo og Økokrim hjemme i Norge aksjonerte. Politiet i Brasil ba om opplysninger på navngitte nordmenn fra norske myndigheter. Til tross for at jeg ikke var på lista fra Brasil, sendte Økokrim en økonomirappport om meg. Det førte til at jeg ble dømt til en lang fengselsstraff, sier Pettersborg.

- Snart frifunnet

- Økokrims økonomirapport inneholdt feil på feil. Seinere prøvde Økokrim å rette det opp. Men den nye rapporten Økokrim hevdet de hadde sendt, kom aldri fram til de rette myndigheter i Brasil, sier Geir Pettersborg til Dagbladet.

- Hva skjer nå?

- Vi er selvfølgelig glad for opphevelsen av dommen. Dommeren som nå skal dømme, kjenner sakens detaljer meget godt, og vi føler oss sikre på en rettferdig behandling, sier Geir Pettersborg til Dagbladet.

Pettersborg har tapt mye penger på at alle verdiene hans har blitt beslaglagt av politiet.

- Belastning
- Det verste har vært usikkerheten. Det er bittert å se tilbake at alt dette skyldes feilaktige økonomirapporter fra Økokrim i Norge. Den psykiske belastningen har vært stor. Det har hatt betydning for familien min og for forretningene jeg har drevet, sier Geir Pettersborg.

Lagmannsretten i Recife opphevet også dommen mot to andre norske statsborgere, og to brasilianere. De var også anklaget for de samme forhold.

Tidligere i år ble Bjørn Løvstad frifunnet for lignende anklager. Fortsatt er forretningsmennene Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland siktet for de samme forholdene i Brasil.

Etter hva Dagbladet forstår er det ventet at sakene mot Trygve Kristiansen og Arvid Birkeland også kommer til å bli henlagt.

Når rettsapparatet i Brasil er ferdig med anklagene, er det ventet flere erstatnkingssøksmål mot norske myndigheter, fordi det var opplysninger fra norske myndigheter som førte til dommene og siktelsene mot norske statsborgere i Brasil.

Feiring
- I kveld skal det feires. Nordmennene som holder til her i Natal skal samles og vi skal markere nullingen av dommene.

Verdier for omlag 300 millioner kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil - eiendommer, biler, båter og annet tilhørende norske statsborgere.

Mye av dette har blitt ødelagt, mens det har vært i politiets besittelse.