PÅ REISE: Den siste uka har Donald Trump blant annet besøkt Brussel, London og Helsinki. På veien har han sjokkert verden. Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
PÅ REISE: Den siste uka har Donald Trump blant annet besøkt Brussel, London og Helsinki. På veien har han sjokkert verden. Kevin Lamarque / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Dommen over Trumps kaosturné: - Helt utilregnelig

Donald Trump slaktes etter Putin-møtet. Kjell Magne Bondevik er heller ikke nådig i dommen over presidentens Europa-turné.

«Spenn sikkerhetsbeltene fast, for dette blir en heisatur», skrev Dagbladets politiske kommentator Morten Strand om Donald Trumps Europa-turné for ei uke siden. Med fasiten i hånd, kan «heisatur» virke som en underdrivelse.

Mandag presenterte Dagbladet de største kontroversene fra kaosturneen overfor førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal. Han mente det kan virke som en strategi i tre deler: Angrep, tilbaketrekning og forsoning.

Kraftig kritikk

Tidligere statsminister og utenriksminister Kjell Magne Bondevik ønsker derimot ikke å slå fast om det dreier seg om en bevisst strategi. Men er krystallklar på én ting:

- Trump er åpenbart helt utilregnelig.

- I det ene øyeblikket tvitrer han et hardt budskap, mens etter å ha møtt topplederne, og kanskje funnet ut at de er hyggelige mennesker, går han tilbake på det.

Bondevik trekker fram Trumps atferd under G7-toppmøtet i Canada tidligere i år. Der ble medlemslandene enige om en slutterklæring, men etter at Trump i hui og hast forlot møtet, skrev han på Twitter at han likevel ikke ville skrive under. Grunnen til det var misnøye med Canadas statsminister, Justin Trudeau.

- Det viser at han er utilregnelig, gjentar Bondevik.

- Det er et stort problem at han opptrer på denne måten, enten det er bevisst eller ikke.

- Helt utilregnelig: Kjell Magne Bondevik er knallhard i sin dom over Trumps Europa-turné. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- Helt utilregnelig: Kjell Magne Bondevik er knallhard i sin dom over Trumps Europa-turné. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Putin-møtet

Mens Nato-toppmøtet ble beskrevet som en kortsiktig seier for Trump, ble mandagens møte med Russlands president, Vladimir Putin, slaktet.

Trumps dilemma foran møtet var at han på den ene siden ønsket vellykkede forhandlinger med Putin, men på den andre siden måtte signalisere til verden at han ikke omfavner ham.

Mange mener Trump feilet på det siste punktet. Blant annet avviste han at Russland blandet seg inn under valgkampen i 2016, på tross av at amerikanske etterretningstjenester mener det motsatte.

- En av de mest skamfulle opptredenene av en amerikansk president jeg kan huske, uttaler den republikanske senatoren John McCain.

- Donald Trumps pressekonferanse i Helsinki var intet mindre enn forrædersk. Ikke bare var Trumps uttalelser idiotiske, han er fullt og helt i Putins lomme, raser tidligere CIA-sjef, John O. Brennan på Twitter.

Bondevik er ikke nådig i dommen over resten av Trumps kaosturné. Først gikk han i strupen på Angela Merkel, så skal han ha truet med amerikansk alenegang i forsvarsspørsmål om Nato-landene ikke ville etterkomme hans krav om å øke forsvarsbudsjettene umiddelbart.

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Usikkerhet

Som tidligere statsminister og utenriksminister, har Bondevik selv erfaringer fra slike toppmøter. Han opplevde dem som veldig godt forberedte, og forteller at statslederne omtrent visste utfallet på forhånd - men det kunne også oppstå diskusjoner som ga visse nyanser.

Når noe uventet skjer, slik som nå, blir situasjonen imidlertid en annen.

- Det brer seg veldig fort en usikkerhet, og man lurer på hva andre land - og ikke minst motparten - egentlig vil. Det er jo ikke heldig, for da forsvinner forutsigbarheten og tryggheten verdenssamfunnet hviler på.

Er du glad for at du slipper å håndtere kaotiske tilstander, slik som den vi ser nå?

- På den ene siden ville jo det vært veldig spennende, humrer Bondevik.

- Men jeg er jo glad for å slippe det, fordi det er bedre for verdenssamfunnet at det er mer forutsigbart.

TOPPMØTET: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Helsinki for å prate om deres lands forhold til hverandre. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kortsiktig seier

Trumps første del av turneen ble omtalt som en seier. I slutterklæringen etter Nato-toppmøtet ble medlemslandene enige om at alle ønsker å nå målene om å øke forsvarsbudsjettene så raskt som mulig.

- Det kan betegnes som en seier på kort sikt, sier Bondevik.

- Men på lang sikt er det ikke nødvendigvis så bra. Selv om tilliten til Trump ikke var så høy fra før, tror jeg dette vil bidra til at man på lengre sikt ikke vet om man kan stole på ham.

Bondevik forteller også at vi i Norge rammes av Trumps raske vendinger.

- Lille Norge er jo mer avhengig av forutsigbarhet enn noen. Vi er avhengig av hvem som styrer USA, når vi ikke er sikker på hva han kan finne på, skaper det utrygghet for et lite land, sier Bondevik.

HELOMVENDING: Før møtet med Putin, sa Trump at forholdet til Russland aldri har vært verre. Det endret seg. FOTO: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
HELOMVENDING: Før møtet med Putin, sa Trump at forholdet til Russland aldri har vært verre. Det endret seg. FOTO: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Strategi

I tillegg til at den amerikanske presidenten skapte kaos på Nato-møtet, brukte han også Europa-turneen til å kritisere land og statsledere.

Først ute var Tyskland som ble omtalt som «Russlands fange», på grunn av deres gasshandel med landet. Så gikk Trump i strupen på Storbritannias statsminister Theresa May, og sa at hennes myke brexit-plan trolig er «drepende» for en mulig handelsavtale med USA. Til slutt uttalte han at USAs forhold til Russland «ALDRI har vært verre».

Men det som er merkverdig - mener retorikkekspert Ringdal - er at han alltid følger opp med å søke forsoning i etterkant.

- Man så også det samme mønsteret i forhandlingene med Nord-Korea. Det er så påfallende, at det ser ut til å være en strategi, sier Ringdal til Dagbladet.

Trump er viden kjent for sin kritikk av mediene, men Ringdal mener at på tross av dette, vet han å bruke dem for det de er verdt.

- Han vet at de ekstreme utspillene definerer debatten. Og på denne måten kan han være i førersetet for hva som diskuteres.