Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommen utsatt, men tror ikke på Norgesgruppen og Ica

Dommen er utsatt til februar, men advokater og professorer tror ikke på grønt lys for samarbeidsplanene til Norgesgruppen og Ica.

HANDEL: Advokat og partner i Schjødt, Olav Kolstad, tror et samarbeid mellom Norgesgruppen og Ica vil gi de to et for godt grep om dagligvaremarkedet og begrense konkurransen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke / Finansavisen.
HANDEL: Advokat og partner i Schjødt, Olav Kolstad, tror et samarbeid mellom Norgesgruppen og Ica vil gi de to et for godt grep om dagligvaremarkedet og begrense konkurransen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke / Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Thomas C. Høie / Finansavisen): I februar skal Christine Meyer i Konkurransetilsynet si «ja», «tja» eller «nei» til NorgesGruppen og Icas planlagte innkjøps- og distribusjonssamarbeid. Et grønt lys vil kunne bane vei for Rema og Coops mottrekk, Core.

Et flertall av ekspertene Finansavisen har snakket med tviler på at tilsynet godtar et duopol i det 150 milliarder kroner store dagligvaremarkedet.

- Jeg tror Konkurransetilsynet lander på den konklusjon at samarbeidene vil begrense konkurransen i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid om de implementeres, sier Olav Kolstad, partner i Schjødt og tidligere professor ved Institutt for privatrett ved UiO.

Dominerende stilling En rekke av de største advokatkontorene i Oslo kan ikke uttale seg om dagligvaresamarbeidene, fordi de er våpendragere for en av sidene.

Wikborg Rein og Ræder jobber for NorgesGruppen, BA-HR gir juridiske råd til Rema 1000, Wiersholm har Coop som kunde og Thommessen bistår Ica.

Professor Tore Lunde ved Universitetet i Bergen (UiB) viser til at avtalene innebærer en betydelig endring i markedsstrukturen innenfor dagligvarer i Norge.

- Med de markedsandelene som disse kjedene har, herunder at det er tale om en integrert engros- og detaljvirksomhet, er det nærliggende å mene at samarbeidsavtalene bidrar til at kjedene får en dominerende stilling innenfor disse markedene, sier han.

Konsolideringen innebærer ifølge Lunde en risiko for at konkurransen begrenses i strid med konkurranseloven.

- Det vil kunne være til skade for forbrukerne, særlig i form av høyere priser og mer begrenset utvalg, sier han.

Motmakt Ifølge Olav Kolstad i Schjødt blir innkjøpssamarbeid i utgangspunktet vurdert positivt i forhold til forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid, fordi det kan føre til en motmakt til selgermakten.

- Økt forhandlingsmakt på kjøpersiden fører gjennomgående til lavere priser. Lavere innkjøpspriser gir lavere priser ut til konsumentene, forutsatt at konkurransen i videresalgsmarkedet fungerer, sier han.

Advokaten mener det sentrale spørsmålet er hvorvidt konkurransen blir tilstrekkelig ute i butikkene dersom innkjøpssamarbeidene godkjennes.

- Det er interessant å se at EU-kommisjonen i sine retningslinjer for horisontale samarbeid bruker et innkjøpssamarbeid mellom to dagligvarekjeder for å illustrere en situasjon hvor et innkjøpssamarbeid vil være i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid, sier han.

- Blir et duopol Ifølge tall fra Nielsens Dagligvarerapport har Ica og NorgesGruppen totalt 50,8 prosent av markedet, mens Rema, Coop og Bunnpris sitter på resten.

Kolstad tror det er «betydelig fare» for at et samarbeid mellom Ica og NorgesGruppen vil redusere konkurransen på dagligvaremarkedet mellom de to kjedene. Han venter også at det er de fire kjedene som vil tjene på at innkjøpssamarbeidene implementeres.

- Dersom Rema og Coop i tillegg etablerer sitt annonserte Core-samarbeid, er det tilsvarende en betydelig fare for at dette samarbeidet vil redusere konkurransen mellom disse to kjedene.

For dagligvaremarkedet som helhet vil vi ha en situasjon hvor man går fra fire konkurrenter til noe som kan sammenlignes med et duopol, sier han.

Rema-sjef Ole Robert Reitan og Coop-topp Svein Fanebust har advart mot dårligere utvalg i butikkhyllene hvis samarbeidene går gjennom.

- Jeg vil anta at innkjøpsorganisasjonene vil konsentrere forhandlingene og innkjøpene om færre produkter. Dette vil kunne gjøre det vanskeligere for mindre og mellomstore leverandører å komme ut i dagligvarehyllene. I tillegg vil leverandørenes incentiver til å investere i utviklingen av nye produkter kunne reduseres, sier Kolstad.

Flere nyheter - Disse blir vinnerne i dagens boligmarked
Hegnar: - Omdømmetap for Norwegian
Kjos skal møte Boeing-ledelsen neste uke