Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dommen var som en knyttneve i magen

Eskil Pedersen er sint og opprørt over at Breivik vant fram i retten.

REAGERER: Eskil Pedersen reagerer sterkt på dagens Breivik-dom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Eskil Pedersen reagerer sterkt på dagens Breivik-dom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ble overrasket, sint og opprørt da jeg så dommen, og fikk lyst til å si akkurat hvordan jeg følte det, sier Eskil Pedersen (32) til Dagbladet.

22. juli 2011 ankom Anders Behring Breivik (37) AUFs sommerleir på Utøya, i hensikt å drepe blant andre Pedersen. 69 mistet livet. I ettermiddag ble det kjent at massedrapsmannen og terroristen delvis har fått rettens medhold i sitt søksmål mot staten; dommen slår fast at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling i fengsel.

- Lov å være sint Pedersen forteller at han fikk en sterk reaksjon av dommen.

- Det føltes som en knyttneve i magen, sier 32-åringen, som postet et sterkt følelsesladd innlegg på Facebook:

«De eneste ofrene er de ungdommene som måtte oppleve helvete på jord. Jeg er glad vi lever i en rettsstat, og at alle, også terrorister, har grunnleggende menneskerettigheter. Men at sytinga til en mann som har forvoldt så mye skade skal vinne fram, klarer jeg ikke å fatte», skriver han blant annet.

- Jeg ville fortelle de berørte at det er lov å være sint, at det er lov å vise følelser, sier Pedersen, som understreker at han uttaler seg som privatperson.

- Legger ikke premissene Utøya-overlevende Bjørn Ihler (24) har hele tida uttrykt sin støtte til at også Breivik skal få prøvd saken sin, og har i dag vært aktiv på Twitter, der han argumenterer for sitt syn. Han mener dagens dom var en seier for rettsstaten.

«Det Breivik gjorde, var inhumant. Nettopp derfor er det så viktig å behandle ham humant. Han legger ikke premissene for hvordan vi behandler andre», skriver 24-åringen.

FØLELSESLADD: Eskil Pedersens Facebook-innlegg er en ærlig følelsesmessig reaksjon på dommen, sier han. Skjermdump: Facebook, med tillatelse
FØLELSESLADD: Eskil Pedersens Facebook-innlegg er en ærlig følelsesmessig reaksjon på dommen, sier han. Skjermdump: Facebook, med tillatelse Vis mer

Overfor Dagbladet understreker Ihler at han ikke har glemt hva massedrapsmannen gjorde. Men mener at det er viktig å se det større bildet.

- Han forsøkte å ta livet av oss. Hvis vi gjør det samme, går vi i den samme fella som ham. Det sentrale er hvorvidt vi ser mennesket Breivik som han er, i tråd med menneskerettskonvensjonen, sier den Utøya-overlevende.

Studerer ekstremisme Han befinner seg for tida i Tyrkia, hvor han fullfører en mastergrad i fred og konflikt-studier, med fokus nettopp på hvordan man skal hjelpe ekstremister over i en ikke-voldslinje. Han er opptatt av hvilke følger rettsbehandlingen av Breivik får.

- Det handler om hvordan vi behandler våre medmennesker i fengsel, Det gjelder ikke bare i Norge, men også de andre landene som er forpliktet til å følge Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som Tyrkia, sier Ihler.

Han argumenterer for at samfunnet vil bli tryggere og mindre preget av ekstremisme dersom vi makter å behandle en mann som Breivik etter humane prinsipper.

- Mange mener Breivik ikke er et menneske, men et monster, og at vi burde ta livet av ham. De mener hevn og vold er måten å håndtere ham på. Men i et fredelig samfunn må vi ha troen på at alle er mennesker, sier Bjørn Ihler.

- Mønsterdom Jussprofessor og menneskerettsekspert Mads Andenæs mener dagens dom er en «mønsterdom».

- Den er klar og godt begrunnet. Den anvender praksis fra Den europeiske menneskerettsdomstolen og andre rettskilder på en meget god måte, sier Andenæs til Dagbladet.

Han støtter dommen i at Breivik har vært utsatt for kontroller som ikke har vært nødvendige, og som har vært uforholdsmessige.

Jussprofessoren merker seg de sterke reaksjonene mot dommen både i Norge og utlandet.

- Men vi kan spørre oss: Skulle dommeren bestemme å behandle noen umenneskelig og nedverdigende? sier Mads Andenæs.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart