Dommen

Dette ble de dømt for:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De fire er alle dømt for å ha bedratt Oslo kommune for flere hundre tusen kroner ved å trikse med medlemstallene for AUF i Oslo. Røberg-Larsen, Elgsaas og Greif Mathisen er også funnet skyldig i forsøk på bedrageri.
  • Retten har lagt særlig vekt på at de fire misbrukte muligheten som Oslo kommune ga AUF i Oslo i 1992 til å rette opp tidligere praksis med medlemsregistrering. Retten understreker også at bedrageriet er resultat av et «planmessig arbeid over flere år for å holde det virkelige forhold skjult for revisor og kommunen».
  • Retten forkaster forsvarernes påstand om at de fire handlet i nødrett ved at de overtok en praksis i medlemstriksing som satte dem i en tvangssituasjon. Den legger heller ingen vekt på at andre fylkeslag i AUF har oppgitt uriktige medlemstall, eller hvordan andre lag eller organisasjoner har blitt etterforsket i kjølvannet av AUF-saken.
  • Retten legger ingen vekt på påstandene om at de fire er gjort til syndebukker ved at de er blitt tiltalt for noe andre tidligere har gått fri for. «Man blir ikke syndebukk ved at det ikke reises tiltale mot andre» slår retten fast. Den går heller ikke med på at de fire hadde et idealistisk motiv for medlemstriksingen. «Formålet helliger ikke middelet» heter det i dommen. Retten legger imidlertid til at det er formildende at pengene ikke havnet i egne lommer, men i AUF i Oslo.
  • Retten har lagt vekt på de tiltaltes unge alder i straffeutmålingen, og til en viss grad også at saken har tatt lang tid. Den legger ingen vekt på at omfattende medieoppmerksomhet har vært en belastning for de dømte.
  • Røberg-Larsen er i tillegg dømt for simpelt underslag på om lag 75000 kroner fra AUF. Retten legger liten vekt på at pengene ble betalt tilbake, men har tatt hensyn til at Røberg-Larsen ble ekskludert fra AUF på grunn av underslagene og seinere la alle kort på bordet.