Dommens dag i Lisa Holm-saken

Tirsdag blir det klart om Skaraborgs tingsrätt i Sverige har funnet den tiltalte 35-åringen skyldig i drap på 17 år gamle Lisa Holm i juni.

I DAG FALLER DOMMEN: Lisa Holm ble funnet drept i en redskapsbod i Västergötland i Sverige 12. juni. I dag kommer dommen i rettssaken mot en 35 år gammel litauisk mann som er tiltalt for drapet. Foto: Expressen / Thomas Rasmus Rasmus Skaug / Dagbladet
I DAG FALLER DOMMEN: Lisa Holm ble funnet drept i en redskapsbod i Västergötland i Sverige 12. juni. I dag kommer dommen i rettssaken mot en 35 år gammel litauisk mann som er tiltalt for drapet. Foto: Expressen / Thomas Rasmus Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten fem måneder er gått siden den litauiske mannen ble pågrepet etter et avhør i saken. Han er tiltalt for å ha lurt tenåringen til en låve, drept henne og deretter gjemt liket, som ble funnet i en redskapsbod 12. juni, fem dager etter at Lisa Holm forsvant på vei hjem fra jobb på Kinnekulle i Västergötland.

35-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld og benektet i det hele tatt å ha sett Holm før hun forsvant. Men dagen etter at rettssaken ble avsluttet, bestemte tingretten at litaueren skal sitte i varetekt fram til dommen kommer, noe flere betrakter som en indikasjon på at han ikke blir frikjent.

Forsvarer Inger Rönnbäck mener mannen er forhåndsdømt i mediene og har krevd full frifinnelse, mens aktoratet har la ned påstand om livstid i en rettssak som ga få klare svar på hva som har skjedd.

Brutalt Aktoratet støtter seg til vitneutsagn og funn av DNA fra 35-åringen på den drepte 17-åringens klær. Under sluttprosedyren tegnet visestatsadvokat Lars-Göran Wennerholm et svært brutalt bilde av hendelsesforløpet: Jenta ble lokket til en låve rett ved kafeen hun jobbet på etter at hun avsluttet sitt skift. Der ble hun overmannet, hengt og avkledd. Deretter ble liket kjørt til en gård noen kilometer unna, der det senere ble funnet i et klesskap i en arbeidsbod.

Dødsårsaken var enten kvelning eller henging, ifølge aktoratet, som mener at motivet var seksuelt ettersom det handler om nytelse ved å drepe.

Familien til den avdøde tenåringen vil midt i all sorgen vite hvorfor noen kunne drepe datteren deres. Lisa Holms far vendte seg direkte til 35-åringen da han vitnet under rettssaken:

- Jeg vil vite hva fingrene dine gjorde innenfor buksene til jenta mi, sa han.

Vurdert som rolig og vennlig Ingen av partene i rettssaken har begjært en rettspsykiatrisk undersøkelse av den tiltalte mannen.

- Det er ikke funnet noe merkelig eller noe som signaliserer et behov for det, sa tingrettsdommer Anna-Karin Lundberg.

Ifølge dem som har vurdert mannen, har han framstått «rolig og samlet». Dessuten har arbeidsgiveren beskrevet ham som arbeidsom, dyktig og vennlig.

Tirsdag klokken 11 får de vite om mannen frikjennes eller om retten finner det bevist at han drepte den 17 år gamle jenta.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram