Dommens dag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 PAR ØYNE

var festet på 21-åringen i tiltaleboksen. Hadde han noe å tilføye før saken ble tatt opp til doms? ville dommeren vite. Han hadde ikke det.

Han syntes godt fornøyd med sin forsvarers prosedyre - advokaten forsøkte å utelukke at tiltalte drepte og voldtok 16 år gamle Dereka Maria Rukan Mikula i Son i mars i fjor.

SEKS LANGE

dager i Borgarting lagmannsrett er over. I dag holder lagdommer Anne Lise Rønneberg sin rettsbelæring for de ti edsvorne kvinner og menn før de trekker seg tilbake.

I løpet av formiddagstimene vil de ventelig avsi dom om han er skyldig etter tiltalen, som omfatter drap, voldtekt og innbrudd, eller om han må frifinnes. For hvert av tiltalepunktene må det minst være et flertall på seks for å dømme eller frifinne.

I LAGMANNSRETTEN

har aktoratet framført tilleggsopplysninger fra de rettsmedisinske sakkyndige som forsterker voldtektsanklagen. Det ble dokumentert at Dereka like før dødsøyeblikket ble påført store skader i endetarmen etter innføring av penis eller en gjenstand.

Det er imidlertid ikke funnet biologiske spor, verken fra tiltalte eller andre. Og slik er norsk straffelov, at hvis skadene i anus er påført etter inntrengning av en eller flere fingrer, så er det ikke voldtekt i lovens forstand.

PROSEDYRENE

fra aktor, statsadvokat Arild Holden, og forsvarer, advokat Bjørn Haugen, sto mot hverandre som natt mot dag.

Aktor ba lagretten se bort fra tanken på at en vanlig gutt, som tiltalte, umulig kan ha begått en slik grotesk ugjerning. Han siterte den erfarne Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen, som i sitt vitneprov tidligere i denne saken sa at de fleste drapsmenn han har møtt er «som deg og meg». Holden fant det hevet over tvil at tiltalte er skyldig etter alle tiltalepunkter.

I dag avgjør lagretten tiltaltes skjebne med ett av to ord: ja eller nei.