Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer: - Har ikke bestemt at rettssaken skal flyttes

Forvirring rundt rettssaken mot Joshua French, som skal starte i morgen.

I FENGSEL: Joshua French (31) sitter i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Etter planen skal også rettssaken mot ham foregå her. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I FENGSEL: Joshua French (31) sitter i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Etter planen skal også rettssaken mot ham foregå her. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Det råder forvirring rundt hvor rettssaken mot Joshua French skal foregå. Rettssaken har vært berammet til å starte i morgen, i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. Men VG har tidligere i kveld fått opplyst at rettssaken er flyttet til en militær høyesterettsbygning i byen.

Dagbladet har i kveld snakket med Serge Kabongo, som er president for den militære domstolen i Kinshasa. Han er også dommer i saken mot French, der nordmannen er tiltalt for å ha dopet ned og drept sin cellekamerat Tjostolv Moland. Kabongo avviser at rettssaken er flyttet.

- Det er jeg som bestemmer. Og jeg har ikke gitt beskjed om at rettssaken skal flyttes, sier domstolspresidenten.

- Ble ringt Etter hva Dagbladet forstår, har forvirringen oppstått ved at Norges UD har fått beskjed fra protokollavdelingen i kongolesisk UD om at rettssaken skal flyttes. Denne informasjonen er blitt videreformidlet til Frenchs forsvarere.

- Vi fikk en telefon fra protokollen i kongolesisk UD - det var de som sa at rettssaken var flyttet til en militær høyesterettsbygning, sier Jon Otto Brødholt, ministerråd ved den norske ambassaden i Angola, til Dagbladet.

Under rettsprosessen i hele Kongo-sakkomplekset er planer blitt forandret på kort varsel. Men så vidt Dagbladet vet, skal altså rettssaken mot French starte i Ndolo-fengselet i morgen, som planlagt.

Felles brev Samtidig øker Norge og Storbritannia (French har både norsk og britisk statsborgerskap) det diplomatiske presset på kongolesiske myndigheter. Norges spesialutsending Kai Eide overrakte i dag et felles brev fra statsministrene Erna Solberg og David Cameron til president Joseph Kabila. I brevet ber de om at saken mot French droppes, opplyser 31-åringens mor Kari French til Dagbladet.

Kai Eide har i dag hatt et møte med president Kabila og utenriksminister Raymond Tshibanda, hvor Frenchs situasjon var tema. I tillegg har 20 kongolesiske menneskerettsorganisasjoner levert et opprop der de ber om amnesti for den norske drapssiktede 31-åringen.