Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer: - NSAs telefon-spionasje trolig ulovlig

Det sier en føderal domstol i USA.

Foto: NTB Scanpix.
Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSAs masseinnsamling av metadata om telefonsamtaler er trolig er grunnlovsstridig, sier en føderal domstol i USA.

Dommer Richard Leon i den føderale distriktsretten i Washington skrev mandag ut en midlertidig forføyning som sier at NSAs program er i strid med USAs fjerde grunnlovstillegg. Det sier at myndigheten ikke kan ransake eller beslaglegge uten rettslig kjennelse og skjellig grunn til mistanke.

Etterretningsorganisasjonen NSAs innsamling av telefonnumre, tid og dato for samtaler kom for en dag gjennom dokumenter lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Orwell Dommer Leon beskriver NSAs innsamling som tilfeldig og at teknologien gjør det mulig for myndighetene å lagre og analysere telefonnumrene til alle amerikanere. Leon referer i sin uttalelse sågar til George Orwell, kjent for fremtidsfabelen «1984», der alt og alle blir overvåket.

Overvåkingsprogrammet vil imidlertid fortsette fordi dommeren sa at kjennelsen ikke vil tre i kraft før myndighetenes anke er behandlet.

Det er på grunn av «viktige hensyn til nasjonal sikkerhet og at de konstitusjonelle problemstillingene er nye», heter det i kjennelsen.

Distriktsrettene er det laveste nivået i det føderale rettssystemet i USA.

Snowden-hyllest I en kommentar til journalisten Glenn Greenwald hyller Edward Snowden dommerens konklusjoner.

- Jeg handlet på bakgrunn av en overbevisning om at NSAs masseovervåking er i strid med grunnloven, og at den amerikanske befolkningen fortjener en mulighet til å få dette prøvet i en åpen domstol, sier Snowden.

- I dag ble et hemmelig program, godkjent av en hemmelig domstol, funnet å være i strid med amerikanernes rettigheter, legger han til.

Tidligere mandag avviste amerikanske myndigheter å Snowden amnesti. En tjenestemann i NSA foreslo i helgen et amnesti i et forsøk på å stanse strømmen av lekkasjer om amerikanernes overvåking.

(NTB)