Trump-medarbeider dømt

Dommer angrer straffen

Trumps finansdirektør gjennom mange år, Allen Weisselberg (75), er dømt til fem måneders fengsel for skatteunndragelse. Dommer i saken angrer på at han ikke ga ham en langt strengere straff.

FENGSLET: Donald Trumps tidligere finansdirektør må sone en fengselsstraff på fem måneder. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo
FENGSLET: Donald Trumps tidligere finansdirektør må sone en fengselsstraff på fem måneder. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/File Photo Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Weisselberg, som har jobbet for Trump-familiene siden 1973, ble dømt til fem måneder i fengsel for skatteunndragelse av jobbgoder til en verdi av 1,7 millioner dollar (om lag 17 millioner kroner).

Under straffeutmålingen tirsdag ga dommeren, Juan Manuel Merchan Allen Weisselberg, uttrykk for at han angrer på at han gikk med på en så lav straff.

- Hadde jeg ikke allerede lovet Weisselberg fem måneder, hadde jeg ilagt en langt strengere straff enn det. Men jeg skal ikke vike fra det løftet, selv om jeg mener en strengere straff ville være riktig etter å ha hørt bevisene, sier Merchan i retten i Manhattan, ifølge AP.

SAKSØKES: Tidligere president Donald Trump og tre av hans barn saksøkes for bedrageri av New Yorks justisminister Letitia James. Vis mer

Helseproblemer

Weisselberg ble ført ut av rettslokalene i håndjern og fraktet til det berykted fengselet på Rikers Island i New York. Han kan slippe ut allerede om tre måneder. Han har også gått med på en straffeavtale som innebærer at han allerede har betalt to millioner dollar i restskatt, renter og straff.

Forsvareren til Weisselberg, Nicholas Gravante, ba om at Trump-medarbeideren fikk en enda mildere straff, blant annet fordi helsa hans er «langt fra perfekt».

- Han har allerede blitt straffet enormt av den vanæren han påført seg selv, kona, sønnene og barnebarna, sa Gravante.

Opprinnelig risikerte Weisselberg opptil 15 år i fengsel. Men så inngikk han en avtale som også innebærer at han måtte vitne mot Trump-organisasjonen.

Så langt er Weisselberg den eneste personen som er blitt siktet i den tre år lange etterforskningen av ekspresidentenes forretningsvirksomhet i New York.

- Personlig grådighet

Selv fortalte Weisselberg at han bedro Trump-familiens tillit ved å unndra goder fra skattemeldingen. Godene omfattet blant annet en gratis luksusleilighet, biler og skolepenger for barnebarna.

Weisselberg hevder at verken Donald Trump eller andre i organisasjonen visste om skatteunndragelsen.

- Det var min egen, personlige grådighet som førte til dette, sa Weisselberg i retten.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at ekspresidenten var godt kjent med situasjonen, og at Weisselberg er lojal til familien han har jobbet for i nesten femti år.

Trump «visste nøyaktig hva som foregikk», sa aktoratet i retten og la fram en leiekontrakt han signerte for Weisselbergs leilighet, som bevis.

- Den gjør det klart at Trump eksplisitt godtok skattesvindel, sa aktorene.

Fredag skal også Trump-organisasjonen dømmes i saken. Den risikerer en foretaksbot på opp til 1,6 millioner dollar (om lag 16 millioner kroner).

- Bysantinsk, svart hull

Weisselbergs opphold på Rikers Island vil bli noe ganske annet enn luksuslivet han er vant til på Manhattan. Fengselet, som ligger på en øy i East River, er beryktet for vold, narkotika og korrupsjon. Bare i løpet av 2022 døde 19 innsatte.

- Du går inn i et bysantinsk, svart hull, sier fengselskonsulenten Craig Rothfeld, som har hjulpet Weisselberg med å forberede seg på fengselsoppholdet til Reuters.

Foruten straffesaken mot Trump-organisasjonen, har også justisminister i New York, Letitia James, saksøkt ekspresidenten for 250 millioner dollar for ulovlige forretningsmetoder. I sentrum av søksmålet står både Trump selv, tre av barna hans, Ivanka, Eric og Donald junior samt Weisselberg.

Søksmålet kan i praksis ødelegge muligheten for Trump-familien til å drive forretningsvirksomhet i New York. Det er planlagt en rettslig høring i saken i oktober, melder Washington Post.

Trump har hele tida benektet at han har gjort noe galt. Han har allerede varslet at han ønsker å bli republikanernes presidentkandidat i 2024, og hevder at han blir utsatt for en politisk heksejakt fra Letitia James, som er en demokrat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer