Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer ber kommisjonen svare for seg

Fullstendig kaos om psykiatrirapporten som hevder Breivik er tilregnelig.

BRA NOK ELLER IKKE? Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (midten) og Agnar Aspaas (t.h.) har ifølge Den rettsmedisinske kommisjonen ikke lvert en rapport som holder mål til å bli godkjent. Nå lurer Oslo tingrett på hva det er kommisjonen snakker om. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BRA NOK ELLER IKKE? Rettspsykiaterne Terje Tørrissen (midten) og Agnar Aspaas (t.h.) har ifølge Den rettsmedisinske kommisjonen ikke lvert en rapport som holder mål til å bli godkjent. Nå lurer Oslo tingrett på hva det er kommisjonen snakker om. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har sendt et oppsiktsvekkende brev til Den rettsmedisinske kommisjon. Retten ber nå kommisjonen klargjøre hva det egentlig er den mener om sakkyndigraporten fra psykiaterne Aspaas og Tørrissen. 

Fagdommer Arne Lyng i 22.juli-rettssaken gjør det klart at kommisjonen åpenbart ikke har forstått sin rolle:

- Kommisjonen skal gjøre retten oppmerksom på eventuelle «vesentlige mangler i erklæringene. Hva som fremkommer under bevisførselen i retten er ikke en del av kommisjonens vurderingsgrunnlag.

- UTILREGNELIG: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl
- UTILREGNELIG: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at Breivik er utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Retten ber på denne bakgrunn kommisjonen klargjøre om den har funnet vesentlige mangler i Aspaas og Tørrisens skriftlige erklæringer.
Dersom den mener det foreligger slike vesentlige mangler, må det redegjøres for disse, skriver fagdommer Arne Lyng.

Ikke godkjent Brevet er en følge av Dagbladets avsløring tirsdag, hvor det framkom at kommisjonen ikke hadde godkjent sakkyndigrapporten fra Tørrissen og Aspaas (slik alle trodde den hadde). 

- De sakkyndige har ikke svart tilfredstillende, uttalte leder Tarjei Rygnestad i Den rettsmedisinske kommisjon til Dagbladet.

Men hva som er uklart, er også uklart for Oslo tingrett, de sakkyndige selv og aktørene i saken.

- TILREGNELG: Rettspsykiaterne Agnar Aspaas (t.h.) og Terje Tørrissen konkluderte med at Breivik var tilregnelig 22. juli 2011.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
- TILREGNELG: Rettspsykiaterne Agnar Aspaas (t.h.) og Terje Tørrissen konkluderte med at Breivik var tilregnelig 22. juli 2011. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Det kan ikke Oslo tingrett leve med. Det er derfor satt frist til 1. juni med å komme med en klargjøring fra kommisjonen om hva det er den forsøker å si.

- Kommisjonen må komme med en avklaring av hva de egentlig mener. De må avklare om rapporten er godkjent eller ikke før de sakkyndige skal forklare seg i retten. Dette må vi vite i god tid, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Støtter én part Lippestad er kritisk til at Den rettsmedisinske kommisjon har sagt til Dagbladet at den første rapporten står sterkere enn den andre.

- Kommisjonen skal bare avgjøre om rapporten kan godkjennes eller ikke, de skal ikke komme med vekting for eller i mot den ene eller andre rapporten, sier han.

Rapporten som ikke er godkjent, er rapporten som konkluderer med at Breivik er tilregnelig. Den første rapporten fra Husby og Sørheim konkluderer med at Breivik var utilregnelig. Denne er imidlertid godkjent av kommisjonen.

- Dette er det du ikke blir klok av, skriver psykolog Pål Grøndahl i Dagbladet.

- Elefanten i rommet Da Synne Sørheim og Torgeir Husby leverte sin rapport som konkluderte med at Beivik var utilregnelig, hadde kommisjonen ingen bemerkninger. Konklusjonen har vakt oppsikt, men ikke hos kommisjonen.

- Da kommisjonen godkjente den første rettspsykiatriske erklæringen til Sørheim og Husby «uten vesentlige bemerkninger» utløste det undring og kritikk. Flere tok til orde for at kommisjonen ikke hadde sett elefanten i rommet, fordi fagfolk som hadde lest den lekkede erklæringen hadde mange og sterke innvendinger til erklæringens premisser og konklusjon, kommenterer Grøndahl.

Sjekket kameratskap Oslo tingrett ba i desember i fjor om en vurdering av habiliteten til leder Karl Heinrik Melle i komisjonens psykiatriske gruppe, grunnet bekjentskapet til Torgeir Husby. Retten ønsket å vite hvor gode kompiser de er. Konklusjonen ble at Melle er habil.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen stiller spørsmål ved uttalelsene fra kommisjonen. - Det kan være grunn til å sette spørsmålstegn ved kommisjonens habilitet, sier hun til VG.
Kommisjonen har flere ganger kommet i søkelyset, av helt andre grunner enn de faglige vurderingene, som da de medlemmer av grupen hevdet de ble avlyttet av NRK.

TAUS: Karl Heinrik Melle leder psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjonen. Hva det er han og gruppa mener har ikke Melle ønsket å uttale seg om til Dagbladet. 

Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
TAUS: Karl Heinrik Melle leder psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjonen. Hva det er han og gruppa mener har ikke Melle ønsket å uttale seg om til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer

Les også:
Så uenige er de

Andreas Wiese: «Breivikrapporten var ikke godkjent likevel. Den er bare ikke underkjent.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling