Dommer ber Obama revurdere tvangsforing

Råder presidenten til å gjennomgå praksisen.

TVANGSFORES: En fange gikk rettens vei for å få slutt på tvangsforingen av sultestreikende på Guantanamo. Det fikk han imidlertid ikke. Foto: AP Photo/Brennan Linsley, File
TVANGSFORES: En fange gikk rettens vei for å få slutt på tvangsforingen av sultestreikende på Guantanamo. Det fikk han imidlertid ikke. Foto: AP Photo/Brennan Linsley, FileVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Guantanamo-fange som gikk rettens vei for å få slutt på tvangsforingen av sultestreikende i leiren, fikk ikke støtte fra en amerikansk domstol.

Dommer Gladys Kessler i den føderale domstolen i Washington D.C. rådet imidlertid president Barack Obama om å gjennomgå den kontroversielle praksisen for å finne ut om den bør avvikles.

Syriske Wa'el Dhiab er blant fire sultestreikende innsatte som med støtte fra menneskerettsorganisasjonen Reprieve har gått rettens vei for å få en slutt på tvangsforingen på Guantanamo. Reprieve beskriver praksisen som tortur.

USA holder 166 utenlandske statsborgere fanget på Guantánamo Bay på Cuba. 106 av dem sultestreiker, mens 45 blir tvangsfôret, opplyser en talsmann for militærleiren mandag.

Kessler sier i kjennelsen mandag at et rettslig pålegg om forbud for tvangsforing ligger utenfor hennes jurisdiksjon, som er underlagt Kongressens lovgiving.

Likevel understreket dommeren at det her dreier seg om én enkelt person som har myndighet til å håndtere problemet. Hun refererte til Obama, og siterte fra en tale presidenten holdt i mai, hvor han uttrykte bekymring om tvangsforingen av fanger. Kessler påpekte videre at Dhiab i den rettslige anmodningen hadde lagt ut i detalj om det som later til å være en enighet om at tvangsforing utgjør brudd på folkeretten.

(NTB)

LYTTER TIL PROTEST: Obama ble avbrutt av en demonstrant som protesterte mot USAs drone-politikk og Guantanamo-fengselet. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
LYTTER TIL PROTEST: Obama ble avbrutt av en demonstrant som protesterte mot USAs drone-politikk og Guantanamo-fengselet. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB Vis mer