Dømmer en de ikke kjenner

Juryen i Frostating lagmannsrett har aldri sett henne i øynene, aldri hørt henne fortelle om hvordan stedatteren døde. Nå skal jurymedlemmene avgjøre om den 25 år gamle stemora er skyldig i forsettlig drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): En av de merkeligste straffesaker i norsk rettshistorie nærmer seg slutten.

I to dager var tiltalte til stede i retten - uten å avgi forklaring. Stemora bare så ned i gulvet, gråt og nikket eller ristet på hodet. Så forlot hun rettssalen, uten å si et eneste ord.

Tirsdag trekker juryen seg tilbake. Når fem kvinner og fem menn kommer tilbake til rettssal 6 for å svare på skyldspørsmålet, er stemora ikke til stede.

Hun oppholder seg hjemme i boligen i Trondheim, og forteller, via sin mann, at hun ikke makter å møte i retten.

Ektemannen, som har egen bistandsadvokat, er blitt kvinnens stedfortreder i rettslokalet.

Han har fulgt hele saken og gjør et godt inntrykk på alle. Når dommeren spør om hvordan det står til med kona, svarer han høflig, vennlig og imøtekommende.

Mannen er far til barnet kona hans skal ha drept.

Problemer

Skjelvende, gråtende og sterkt avmagret møtte stemora i retten, etter å ha sittet i varetektsfengsel i Skien siden 7. november i fjor.

I Trondheim tingrett ble hun dømt til tolv års fengsel for forsettlig drap. Hun anket dommen på stedet.

Stemora har forklart at hun falt i trappa og mistet bevisstheten. Da hun kom til seg selv, lå hun over barnet, som hadde sluttet å puste.

Jurymedlemmene har hørt opptak av samtalen hennes med AMK-sentralen. Politi og påtalemyndighet tror kvinnen drepte stedatteren, mens hun lot som hun drev livredning.

I lagmannsretten er det kommet fram en rekke nye momenter som støtter kvinnens forklaring.

Tingrettens dom bygger i stor grad på vurderingene fra to nevrologer. En av de to, professor Harald Schrader ved St. Olavs Hospital, virker fortsatt skråsikker:

Han mener det er «lite sannsynlig, på grensen til umulig» at hun har besvimt og mistet hukommelsen, slik hun har forklart.

Men lagmannsretten har fått høre fire andre, svært erfarne leger si noe helt annet.

Overlege dr.med. Torbjørn A. Fredriksen, som er nevrokirurg, konkluderer med at det er «mulig» at tiltalte kan ha falt i trappa og slått hodet, slik at hun ble bevisstløs.

Ikke usannsynlig

Professor Svein Erik Gisvold, som er klinikksjef ved Klinikk for anestesi og akuttmedisin ved St. Olavs Hospital, finner det heller ikke usannsynlig at det var en ulykke, slik tiltalte har forklart.

Gisvold, og andre fagfolk innen akuttmedisin, mener det heller ikke er noe påfallende med samtalen mellom stemora og akuttmedisinsk nødsentral (AMK).

- Min vurdering er at tiltalte gjør forsøk på gjenoppliving, sier Gisvold og bruker ordet «troverdig» om nødsamtalen.

Bitter legestrid

Lagmannsretten har ellers fått innblikk i en bitter strid mellom leger om hvem som har best greie på hodeskader og besvimelse.

Hjernekirurgen Torbjørn A. Fredriksen fortalte at nevrologen Schrader har gjort undersøkelser om hans kvalifikasjoner.

- Det er gjort telefonhenvendelser i mitt miljø som jeg er litt forundret over, sier Fredriksen i vitneboksen.

Han er forbauset over at påtalemyndigheten ikke har kontaktet nevrokirurgisk avdeling ved St. Olavs Hospital.

Flekker

Ved avslutningen av bevisførselen ble barnets og tiltaltes klær lagt fram for retten.

Etter å ha gransket yoghurtflekker på klærne, har forsvarerne, Venil Katharina Thiis og Georg Kvande, kommet fram til at flekkene beviser at stemora snakker sant. Mønsteret viser at kvinnen har ligget slik at jenta kan ha blitt kvalt.

Tror juryen på dette, kan de ikke gjøre annet enn å trekke denne konklusjonen: Stemora er uskyldig, slik hun har sagt, hele tida.

BRØT SAMMEN: Den drapstiltalte stemora brøt sammen i lagmannsretten, da forsøkene på å få utsatt ankesaken mislyktes. Forsvarer Venil Katharina Thiis trøstet henne i retten.