Dommer gir bort norsk luksusbåt

Skonnerten «Lina Gracht» er verdt opp mot 15 millioner kroner og gitt til militærpolitiet i Brasil.

PATRULJEBÅT: Denne luksusskonnerten er gitt til militærpolitiet av dommeren, som mener politiet trenger en slik båt i arbeidet. Foto: Privat
PATRULJEBÅT: Denne luksusskonnerten er gitt til militærpolitiet av dommeren, som mener politiet trenger en slik båt i arbeidet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NATAL (Dagbladet): Den norske forretningsmannen Trygve Kristiansen er anklaget for grov kriminalitet i Brasil. Tiltalen er basert på opplysninger fra norske Økokrim. I en økonomirapport som ble laget i 2007, tok Økokrim utgangspunkt i selvangivelsen til Kristiansen (50).

Disse opplysningene har påtalemyndigheten i Brasil lagt til grunn, og ikke de reelle verdier Kristiansen hadde i Norge. Verdier for flere ti talls millioner kroner, noe også spesialetterforskere fra Økokrim seinere har bekreftet i dommeravhør i Natal i Brasil, er legalt overført via valutaregisteret i Norge.

Politiet i Brasil har også fått opplysninger fra politiet i Oslo som myndighetene i Brasil har tolket dit hen at Kristiansen og flere andre etniske nordmenn angivelig skal være ledere for den kriminelle innvandrergruppa B-gjengen.

Gir bort båten
I en kjennelse i Den føderale domstolens Første instans i Rio Grande do Norte i Brasil har dommer Carlos Wagner Dias Ferreira tilbudt den luksuriøse millionyachten Trygve Kristiansen eier til det lokale militærpolitiet.

Skonnerten «Lina Gracht» ble kjøpt i 2006 og pusset opp. Da politiet i Norge iverksatt aksjonen «Operasjon Nemesis» for å ta de kriminelle innvandrerbandene i Oslo, satte politiet i Brasil samtidig i gang «Operação Paraíso» (Operasjon Paradis). De to aksjonene var planlagt sammen, fordi Oslo-politiet hadde funnet ut at B-gjengen hadde etablert seg i Brasil og varslet de lokale myndighetene i Natal.

De har foreholdt seg til økonomirapporter fra Økokrim, hvor det ikke kommer fram hvilke reelle verdier nordmenn som har etablert seg i Brasil har hatt hjemme i Norge.

Dommer gir bort norsk luksusbåt

De tre hotellene Trygve Kristiansens eier i Natal er beslaglagt. Politiet tok også flere biler og sikret andre verdier Kristiansen eide og disponerte, ved siden av at de tok beslag i den nyoppussede skonnerten «Lina Gracht».

- Kriminelle penger
Overfor Dagbladet har Økokrim tidligere bekreftet at Trygve Kristiansen ikke er mistenkt eller siktet for kriminalitet i Norge. Men i økonomirapporten Økokrim sendte til Brasil, blir Kristiansen framstilt som nærmest uformuende.

Dette har myndighetene i Brasil lagt vekt på. Og i kjennelsen i Den føderale domstolens første Instans i Rio Grande do Norte, heter det:

«...?båten ble anskaffet med midler fra kriminelle handlinger utført og kontrollert av de tiltalte, i første rekke den anmeldte Trygve Kristiansen».

Kriminaliteten Kristiansen angivelig skal ha utøvd har ikke skjedd i Brasil, men i Norge. Det har norske myndigheter tidligere avvist.

Luksusyacht
Dommer Carlos Wagner Dias Ferreira har bestemt at skonnerten «Lina Gracht» skal gis til militærpolitiet i delstaten Rio Grande do Norte.

I kjennelsen heter det:

«Denne domstolen er kjent med at militærpolitiet trenger denne typen motorisert sjøgående transportmiddel for å utføre inspeksjons- transport- og kontrolloppdrag i miljøvernende områder».

Da den vakre skonnerten ble kjøpt inn i 2006, var båten nedslitt. Kristiansen skal ha brukte betydelig beløp på å pusse opp «Lina Gracht». I Europa vil båten ha en markedsverdi på om lag 15 millioner kroner.

Kristiansen har anket kjennelsen i Den føderale domstolen inn for lagmannsretten i delstaten.