Dommer godkjenner utleveringsbegjæring for El Chapo

En mexicansk dommer har godkjent USAs andre begjæring om å få utlevert Joaquín «El Chapo» Guzmán, lederen for et av Mexicos ledende narkotikakarteller.

ARRESTERT: Lederen for et av Mexicos mektigste narkotikakarteller, Joaquín «El Chapo» Guzmán, kan bli utlevert til USA. AP Photo/Rebecca Blackwell
ARRESTERT: Lederen for et av Mexicos mektigste narkotikakarteller, Joaquín «El Chapo» Guzmán, kan bli utlevert til USA. AP Photo/Rebecca Blackwell Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kjennelsen kom i Mexico by fredag, opplyser tjenestemenn mandag. Myndighetene har nå en måned på seg til å avgjøre om de vil utlevere lederen for Sinaloa-kartellet. Etter det har Guzmáns advokater 30 dager på seg til å anke avgjørelsen.

Den første begjæringen om utlevering, basert på kokainrelaterte siktelser i California, ble godkjent av en dommer tidligere i måneden, men utenriksdepartementet har så langt ikke kommet med en avgjørelse.

Forsvarer Jorge Refugio Rodriguez sier til nyhetsbyrået AFP at han vil levere inn en anke dersom departementet bestemmer seg for å utlevere klienten hans. Refugio har sagt at han vil motsette seg utlevering, med mindre USA kan forhandle om gode soningsvilkår for Guzmán. Amerikanske myndigheter sier på sin side at det er uaktuelt å forhandle og regner med at narkobaronen blir utlevert i løpet av noen måneder eller mot slutten av året.

Guzmán har to ganger tidligere rømt fra høysikkerhetsfengsler, blant annet gjennom en tunnel hjelperne hans hadde gravd. For halvannen uke siden ble han overraskende flyttet til et fengsel i grensebyen Ciudad Juárez. Det utløste spekulasjoner om hvorvidt en utlevering var nært forestående. Myndighetene i Mexico sier overføringen var et resultat av en oppgradering av sikkerheten i fengselet Altiplano, som Guzmán rømte fra i juli i fjor. Etter et halvt år på rømmen, ble han pågrepet igjen i januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer