Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer holdt kjeft om kontrakt med advokatfirma

Økokrim-seier og fengselsstraff opphevet etter at dommer ble utpekt som inhabil.

- BURDE HA FRATRÅDT: Borgarting lagmannsrett mener daværende dommerfullmektig Line Eskedal var inhabil da hun i fjor dømte i en tingrettsak om økonomisk kriminalitet som var knyttet til et konkursbo der en av hennes nye kolleger var bostyrer og vitne i rettssaken. Arkivfoto: SCANPIX
- BURDE HA FRATRÅDT: Borgarting lagmannsrett mener daværende dommerfullmektig Line Eskedal var inhabil da hun i fjor dømte i en tingrettsak om økonomisk kriminalitet som var knyttet til et konkursbo der en av hennes nye kolleger var bostyrer og vitne i rettssaken. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har opphevet hele dommen mot en mann som ble dømt til tre og et halvt års fengsel i fjor, etter at det nylig ble oppdaget at dommerfullmektig Line Eskedal ved Oslo Tingrett kan ha hatt egeninteresser i saken.

«[man kan ikke] se bort fra at dommerfullmektig Eskedals inhabilitet kan ha innvirket på dommens innhold», skriver lagdommerne.

Kommende overordnet var vitne
Da Økokrim-tiltalen først ble behandlet, møtte en partner i forretningsadvokatfirmaet Wikborg Rein & Co i tingretten som vitne, i kraft av å være bostyrer i en konkurs som ledet til straffesaken.

Det verken den nevnte dommeren eller forretningsadvokaten fortalte til de andre rettsaktørene var at førstnevnte over tre måneder tidligere, i april 2008, hadde takket ja til et jobbtilbud i nettopp Wikborg Rein & Co.

Det var advokat Sigurd Klomsæt som oppdaget dommerens forhold til firmaet, da Klomsæt overtok som forsvarer for siktede før ankebehandlingen.

- Det var ingen som fortalte oss om forholdet. Etter våre egne undersøkelser tok vi det opp med bostyrer og fikk det bekreftet, sier advokaten.

- Det var en veldig spesiell situasjon, jeg har ikke vært med på noe i nærheten tidligere.

- Kan ha innvirket på dommen
Siktede, en mann i 50-åra, hadde i tingretten blitt dømt for blant annet grov økonomisk utroskap og flere brudd på regnskapsloven. I tillegg til fengsel ble Mannen også fradømt retten til næringsvirksomhet og styreverv i tre år, samt å betale over en halv million i erstatning.

Da dommerens nye ansettelsesforhold kom for dagen, mente lagmannsretten at det var grunn til å frykte at dommeren var partisk, og at Eskedals avgjørelse kunne knyttes til den nye arbeidsgiverens økonomiske interesser.

«[Tilknytningen] til advokatfirmaet kan (...) medføre at partene frykter at hun som en av tre dommere, legger større vekt på bostyrers syn på saken fordi han var en fremtidig kollega. Partene kan videre komme til å frykte at dommeren identifiserer seg med sin fremtidige arbeidsgiver. Oppdraget som bostyrer er dessuten en del av advokatfirmaets næringsvirksomhet som dommeren gjennom sin ansettelsesavtale også hadde interesse i», heter det i dommen fra 31. august i år.

- Menneskelig å feile
Line Eskedal, som nå er fast advokat i Wikborg Reins i området handel, industri og offentlig virksomhet, ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet.

- Jeg har ingen kommentar til saken, skriver hun i en epost.

Advokat Leif Petter Madsen, partner i Wikborg Rein, understreker at firmaet ikke hadde noen direkte økonomisk interesse i utfallet av rettssaken, og sier at han selv verken kjente Eskedal, visste at hun var en av de tre dommerne i salen, eller at hun var i ferd med å ansettes i hans firma.

- Det var ingen som hadde tenkt over dette før det kom et prosesskriv fra advokat Klomsæt. Hvis det er slik at Eskedal har gjort en feil, er det menneskelig å gjøre det. Dette er udramatisk, sier Madsen til Dagbladet.

Han mener Eskedals kontrakt med Wikborg Rein overhodet ikke hadde noen betydning for utfallet av straffesaken.

Økokrim bestrider at dommeren var inhabil, blant annet fordi Eskedal og Madsen aldri hadde snakket sammen, og fordi en bindende ansettelsesavtale alt var inngått. Påtalemyndigheten har varslet at den vil anke opphevelsen til Høyesterett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling