POLITIADVOKAT: Andreas Strand ønsker ikke å kommentere enkeltheter i etterforskningen før dagens fengslingsmøte. Foto: NTB scanpix
POLITIADVOKAT: Andreas Strand ønsker ikke å kommentere enkeltheter i etterforskningen før dagens fengslingsmøte. Foto: NTB scanpixVis mer

Dommer i 2013: - Har klart å ta avstand fra kriminalitet og rus. I går: Siktet for giftdrap

32-åring fikk samfunnstraff og kort fengselsstraff for grove bedragerier og vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tips Dagbladet med SMS til 2400, e-post til 2400@db.no eller til reporter.

(Dagbladet): De to mennene (32 og 34) som framstilles for varetektsfengsling i dag siktet for forsettlig drap, er begge dømt for flere forhold tidligere.

8. januar i år ble de to mennene, som blir beskrevet som venner, dømt i Oslo tingrett for omfattende bedragerier. 34-åringen ble dømt til sju måneders fengsel, mens 32-åring ble dømt til et år og ti måneder i fengsel.

Mindre enn en måned senere ble de to pågrepet og siktet for å ha begått et drap. Ifølge VG mistenker politiet at drapsofferet ble forgiftet.

Grove bedragerier Den 34 år gamle mannen har økonomiutdanning, men oppga i retten i januar å være arbeidsledig. I 2011 ble han dømt for grovt bedrageri og han er er tidligere bøtelagt etter narkotikalovgivningen.

32-åringen oppga også å være arbeidsledig. I tillegg til dommen i januar har han siden milleniumsskiftet blitt domfelt 13 ganger for grovt bedrageri og grovt tyveri. Mannen er også dømt for vold og trusler mot tidligere kjærester.

Bedragerimetoden var ifølge Oslo tingrett at de blant annet leide fotoutstyr til en verdi av nærmere 300 000 kroner fra en fotobutikk. Så la de ut utstyret for slag på Finn.no. Like før jul i 2012 bestilte 32-åringen to suiter på et hotell i Hemsedal. Da oppholdet var ferdig stakk han fra regningen på over 41 000 kroner.

Nesten ett år senere solgte han en falsk Rolex-klokke på nettet til 48 000 kroner.

Grov vold 32-åringen har i de fleste rettssakene han har stått tiltalt i, erkjent straffskyld. I 2013 ble han dømt til 60 dagers fengselsstraff og 300 timers samfunnsstraff for flere tilfeller av vold og trusler mot sin samboer, for et boliginnbrudd, tyveri fra et bakrom på Sjøfartsmuseet og bedrageri. Han ble også dømt til å betale oppreisning og erstatning til sin eks-samboer, og 40 640 kr i erstatning til Tryg Forsikring.

Oslo tingrett slo den gang fast: - Det er ingen tvil om at tiltalte har levd et liv med omfattende kriminalitet.

Retten slo også fast at mannen har slitt med traumer fra barndom og tidlig voksenliv, og at han ikke hadde fått adekvat hjelp. Retten mente også at han «har klart å ta tak i et liv med omfattende kriminalitet og rus, til nå å ta avstand fra sitt tidligere miljø». Dommeren fant derfor at han «riktignok under sterk tvil» mente at samfunsstraff kombinert med den korte fengselsstraffen var riktig reaksjon. Mindre enn to år senere ble mannen altså siktet for drap.

32-åringen ble i I 2010 for øvrig dømt til 60 dagers fengsel for vold og trusler mot en tidligere kjæreste i 2009. Ifølge tiltalen, som mannen erkjente, dro han kvinnen etter håret og slo henne. Han truet også med å drepe familiemedlemmer av kvinnen dersom hun forlot ham.

Venner I dommen mot de to fra januar i år opplyste de to retten at de hadde vært venner siden høsten 2013. 32-åringen kom til Oslo fra Vestlandet for å møte 34-åringen. Etter eget utsagn møttes de for å diskutere forretningsplaner. Retten festet ikke lit til dette. Senere bestemte de seg for å skaffe penger ved å begå bedragerier. De oppga begge å ha en stram privatøkonomi.

Begge de to er bosatt på Vestkanten i Oslo. 34-åringen står oppført som daglig leder og styreleder i ett selskap, og styreleder i ett annet.

Oslo-politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere saken, utover følgende:

- Etterforskningen er i en tidlig fase, og derfor ønsker vi ikke å kommentere omstendighetene rundt dødsfallet eller grunnlaget for siktelsen for øvrig, sier politiadvokat Andreas Strand ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i en pressemelding.

34-åringen erkjenner ikke straffskyld for drap. Det er uklart hvordan 32-åringen stiller seg til siktelsen.