Dommer i rullestol avvist i retten

Rullestolbruker Kirsti Dahle (44) klaget på at kjørerampene inn til rettssalen var uforsvarlige. Da ble hun bedt om å søke fritak fra vervet som meddommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): -  Rullestolbrukere er vant til å møte diskriminering, men nå reagerer jeg virkelig. Det er krenkende at administrasjonssjefen i Fredrikstad tingrett anmoder meg om å søke fritak fra borgerplikten fordi han selv har et praktisk problem, sier Kirsti Dahle.

Forrige fredag tok hun kontakt med tingretten. Hun var kalt inn til en sak som skal føres i tingrettens lokaler. Fra før vet hun det kan by på utfordringer.

-  Noen trinn inn til salen vanskeliggjør atkomsten for rullestoler. De har noen løse kjøreramper, men de er ikke egnet for elektriske rullestoler. Det er som å komme seg opp ei hønsetrapp, sier Dahle.

-  Holdningen var motbydelig defensiv. Da jeg sa de måtte legge forholdene bedre til rette, ble jeg anmodet om å søke fritak som meddommer. De kunne like gjerne satt opp et skilt med «Rullestoler uønsket», mener Dahle.

-  Fra tidligere vet jeg det er vanskelig å få godkjent fritak fra rollen som meddommer. Men som borger har også jeg rett til å gjøre min borgerplikt, sier hun.

Sorenskriver Jørn Vilsted ber Dahle ta kontakt igjen, så de kan se nærmere på saken.

-  Administrasjonssjefen er på ferie, men jeg kan ikke tenke meg at han har lagt mer i uttalelsen enn at han har opplyst vedkommende om at hun har adgang til å søke fritak, sier sorenskriveren.

RULLESTOLTRØBBEL: Kirsti Dahle ønsker å gjøre borgerplikten sin som meddommer, og føler seg diskriminert over at tingretten anmodet henne om å søke fritak fra vervet.