Dommer kaller dommerne drittsekker

Sorenskriver Carl Hugo Lund har tatt seg et halvt års fri for å studere sine dommerkollegers oppførsel. Konklusjonen er klar: - Mange av dem oppfører seg som drittsekker, sier han til Nettavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et halvt år har Lund vært tilskuer i Høyesterett, lagmannsretten, byretten og forhørsretten i Oslo. På kveldstid har han ruslet rundt i Oslo kretsfengsel og snakket med de innsatte. Han er fortvilt over det han har sett.

Sorenskriveren mener mange av hans kolleger har en nedlatende og sterkt kritikkverdig holdning til de tiltalte i straffesaker.

- Det er nesten ingen som snakker til den siktede eller tiltalte, de snakker om ham. Det er klart dette må gi følelsen av å være en ikkeperson, sier den erfarne juristen til Nettavisen.

Han mener forhørsretten må fortone seg som «den reneste Kafka-prosessen» for de siktede.

Drittsekker

Det er ingen nyhet at innsatte i norske fengsler ikke alltid nærer varme følelser for dommeren som sendte dem bak lås og slå. Men sorenskriver Lund er etter sin studiepermisjon enig i at det står dårlig til med medmenneskeligheten i norske rettssaler.

- Av og til ga de innsatte uttrykk for at dommeren de hadde møtt var en skikkelig drittsekk. Da jeg spurte om navnet på dommeren, måtte jeg mer enn en gang si at de hadde rett.

Selv om Lund har konsentrert seg om Oslo, tror han ikke forholdene er annerledes utover i landet. Han fryktet tvert i mot at det kan være verre.

Han etterlyser også alternativer til frikjennelse og straff.

- Jeg savner muligheten for f.eks. å kunne dømme en person til behandling. Men vet ikke om det hadde hjulpet. Politikerne gjør jo ingen ting for at det skal være behandlingsplasser.

- MANGE DRITTSEKKDOMMERE: Sorenskriver Carl Hugo Lund mener stort sett er det fryktelig dårlig stelt i dommerstolen.