Dommer kjent inhabil i Munch-saken

Ankesak utsatt i dag på grunn av lekkasje av hemmelig bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Allerede før ankebehandlingen i Munch-saken startet i lagmannsretten tirsdag formiddag, ble forhandlingene utsatt. En av dommerne ble kjent inhabil og ble byttet ut med en gang.


Diskusjon om habiliteten til en av fagdommerne og om lekkasje av et hemmelig dokument som ved en feiltakelse skal ha blitt oversendt forsvareren var årsaken til problemene i retten tirsdag formiddag.

Statsadvokat Geir Evanger ville ikke kommentere situasjonen som hadde oppstått før forhandlingene om dommer Jostein Roviks habilitet startet bak lukkede dører. Rovik har tidligere tatt stilling til hemmelige opplysninger i forbindelse med den såkalte Wonderboy-saken, et av Norges største hasjsmuglingsforsøk.

- Det dreier seg om kjennskap til dokumenter som beskriver hvordan maleriene «Skrik» og «Madonna» ble levert tilbake, som er problemet. Disse dokumentene er klausulerte og jeg kan ikke si noe om hva som står i dem, sier Evanger etter at beslutningen var tatt.

Også spørsmål om innsyn i selve dokumentene skal behandles av retten. Det er Hoens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, som enda en gang har begjært innsyn i dokumentene.

Mens Munch-ranet er blitt forklart som en handling for å forstyrre politiets etterforskning av NOKAS-ranet i Stavanger 5. april 2004, er Wonderboy-saken forklart som en investering av deler av utbyttet fra millionranet.

I alle tre sakene er det store mengder felles etterforskningsmateriale og avlyttede telefonsamtaler. I alle sakene har påtalemyndigheten også kjempet for å holde sensitive opplysninger fra etterforskningen unntatt offentlighet av hensyn til sikkerheten for politimenn som har etterforsket saken.

Mest hemmelighetskremmeri er knyttet til dokumentene som forteller hvem som sørget for at de stjålne Munch-maleriene kom til rette.

Mange har hevdet at NOKAS-dømte David Toska hadde en finger med i spillet og at personer i kretsen rundt ham skal ha blitt lovet dusøren på 2 millioner kroner.

(NTB)