Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer klemte drapsdømt. Får kritikk

- Jeg kunne ikke nekte kvinnen en klem.

State District Judge Tammy Kemp gives former Dallas Police Officer Amber Guyger a hug before Guyger leaves for jail, Wednesday, Oct. 2, 2019, in Dallas. Guyger, who said she mistook neighbor Botham Jean's apartment for her own and fatally shot him in his living room, was sentenced to a decade in prison. (Tom Fox/The Dallas Morning News via AP, Pool)
State District Judge Tammy Kemp gives former Dallas Police Officer Amber Guyger a hug before Guyger leaves for jail, Wednesday, Oct. 2, 2019, in Dallas. Guyger, who said she mistook neighbor Botham Jean's apartment for her own and fatally shot him in his living room, was sentenced to a decade in prison. (Tom Fox/The Dallas Morning News via AP, Pool) Vis mer

I forrige uke ble den 31 år gamle politikvinnen Amber Guyger dømt til ti års fengsel for å ha skutt og drept 26 år gamle Botham Jean.

Den tragiske hendelsen inntraff i fjor høst, da Guyger, på vei hjem fra jobb, gikk inn i feil leilighet, og drepte Jean, som bodde i leiligheten Guyger feilaktig trodde var sin egen.

Saken har vakt stor oppsikt i USA, på grunn av de spesielle omstendighetene, men også fordi det føyer seg inn i rekka av episoder der hvite politifolk skyter svarte menn.

Klemmer

Også rettssaken i seg selv ba på noen svært bemerkelsesverdige øyeblikk.

Lillebroren til den drepte 26-åringen, Brandt Jean, sa i retten at han ønsket å tilgi politikvinnen, før han spurte om han kunne gi Guyger en klem, like etter at hun hadde fått sin dom på ti års fengsel.

RØRENDE: Brandt Jean ga Amber Guyger, kvinnen som drepte broren hans, en god klem etter at hun fikk en fengselsdom på ti år. Video: CNN Vis mer

Det oppsiktsvekkende øyeblikket fikk stor oppmerksomhet, selv om en del også uttrykte skepsis. Også selve straffen, som ble relativt mild, gitt at Guyger kunne fått inntil 99 år i fengsel, har blitt kritisert.

En annen som også får kritikk for å ha gitt tiltalte en klem er dommeren som idømte Guyger fengselsstraffen, Tammy Kemp.

Etter at dommen var utmålt og saken formelt sett var ferdig, og like etter at den dreptes lillebror hadde klemt Guyger, gikk dommer Kemp bort for å snakke med politikvinnen, som hun mente gikk gjennom en «markant forandring» etter dommen.

Der skal Guyger ha spurte henne to ganger om hun fikk lov til å klemme henne også. Etter å ha nølt et øyeblikk, la dommeren armene sine rundt Guyger.

- Jeg fulgte mine egne overbevisninger, og kunne ikke nekte denne kvinnen en klem. Jeg kunne ikke. Og jeg forstår ikke sinnet. Jeg vil si at dersom du bekjenner deg til en religiøs tro og du skal følge troen, så vil jeg håpe det ikke er situasjonsbestemt og begrenset til bare en rase, sier Kemp, som er svart, i et intervju med nyhetsbyrået AP.

GRÅTENDE: Politikvinnen Amber Guyger (31) hevdet hun tok feil av leilighetene da hun skjøt og drepte naboen. Nå er hun dømt for drap. Video: CNN. Vis mer

Får kritikk

Rasebemerkningen og sinnet Kemp viser til kommer fra debatten som har dukket opp i kjølvannet av klemmene i rettssalen.

Noen mente at dommeren utviste en beundringsverdig medfølelse, mens andre mener at hun krysset en etisk linje.

For spesielt fra det svarte samfunnet fikk både den dreptes bror og dommeren kritikk, fordi deres tilsynelatende tilgivelse tok fokus bort fra drapet og over på den hvite kvinnen, skrive nyhetsbyrået AP.

- Det handler om å ta fra svarte mennesker muligheten til å være sinte, og antyde at vi ikke har rett til å føle en rettmessig indignasjon, at det på en eller annen måte er uakseptabelt for kristne, svarte mennesker å kjenne på frustrasjon over dette dødelige systemet som har gjort at de har måttet begrave generasjoner av sønner og døtre, sier Michael Waters, pastor i Joy Tabernacle African Methodist Episcopal Church i Dallas, som har jobbet for en politireform i byen.

- Jeg synes det er synd.

Anklages for misjonering

Men det er ikke bare klemmen dommer Kemp har fått kritikk for. Hun ga nemlig også Guyger en bibel, en av hennes egne, og anbefalte henne å lese et spesifikt vers (Johannes 3,16).

Det har falt stiftelsen The Freedom From Religion Foundation tungt for brystet. De har levert en formell klage på dommeren, og anklager henne for å drive med misjonering i rettssalen.

«Å gi ut bibler og komme med personlige vitnemål som en dommer, er grovt maktmisbruk», heter det i klagen fra stiftelsen, ifølge nyhetsbyrået AP.

De mener Kemp blandet sin egen personlige tro inn i saken. Dommer Kemp kan ikke se at hun har gjort noe galt, og at hun pekte ut et bibelvers om Guds kjærlighet «sånn at hun kunne innse at, selv om hun har drept noen, så elsker Gud henne fremdeles».

Hun peker også på at hun ikke gjorde dette under selve rettssaken.

- Jeg gikk ned fra plassen min for å gi mine kondolanser til Jean-familien og for å oppmuntre Guyger, fordi hun har mye liv igjen å leve, sier Kemp.

Hvorvidt Kemp faktisk gjorde noe galt eller ikke, blir opp til Texas State Commission on Judicial Conduct å avgjøre. Eksperter mener det er helt på sin plass å stille spørsmål ved om Kemp opptrådte korrekt, men at det ikke er åpenbart at hun gjorde noe galt, siden rettssaken var over og juryen hadde blitt oppløst.

- Vi ønsker at dommerne våre er menneskelige og viser sin menneskelighet. Det er derfor våre saker blir avgjort av mennesker og ikke maskiner, sier Renee Knake, professor ved University of Houston og ekspert på juridisk etikk.

Gikk inn i feil leilighet

Når det gjelder politikvinnen Amber Guyger ble hun altså dømt til 10 års fengsel for å ha drept Botham Jean.

I retten forklarte hun at hun kom hjem fra jobb og puttet nøkkelen i inngangsdøra, men at denne åpnet seg fordi den ikke var helt lukket.

Guyger fryktet at noen hadde brutt seg inn, og trakk tjenestepistolen før hun gikk inn. Inne fikk hun øye på en person. Mannen begynte raskt å gå mot henne i «rask gange», ifølge forklaringen. Samtidig kunne hun ikke sein hendene hans, og ropte «Hei, hei hei!» før hun åpnet ild.

Livet til 26-åringen, som befant seg i sin egen leilighet da han ble skutt, sto ikke til å redde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media