KANDAHAR: Amerikanske soldater fotografert ved Kandahar i Afghanistan, et par uker etter at Joseph Serna nesten mistet livet i provinsen. Opplevelsene i Afghanistan gjorde at en dommer handlet svært utradisjonelt da Serna seinere ble dømt til fengsel. Foto: AP / NTB scanpix
KANDAHAR: Amerikanske soldater fotografert ved Kandahar i Afghanistan, et par uker etter at Joseph Serna nesten mistet livet i provinsen. Opplevelsene i Afghanistan gjorde at en dommer handlet svært utradisjonelt da Serna seinere ble dømt til fengsel. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Dommer Lou måtte dømme krigshelten Joseph til fengsel. Men valgte å vise en uvanlig form for omsorg

Ble med i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs krigføring i Irak og Afghanistan har krevd krevd hundretusenvis av liv. Titusenvis av soldater som har returnert til hjemlandet har også fått store problemer etter hjemkomsten - de har sett grufulle ting, kanskje utført grufulle handlinger, eller opplevd en virkelighet de ikke var forberedt på. Selvmordsraten blant amerikanske soldater er svært høy.

Sersjant Joseph Serna er en av mange soldater som har slitt etter returen til USA. Totalt har Serna fire perioder i Afghanistan bak seg; tre ganger har han vært svært nær å bli drept, ifølge lokalavisa Fayetteville Observer.

Nesten drept tre ganger En gang ble han rammet av en veibombe, ved en annen anledning overlevde han et selvmordsangrep, den tredje gangen holdt han ifølge AP på å drukne etter at bilen han satt i kjørte i ei elv.

Serna er blitt hedret med tre Purple Heart-utmerkelser for sin innsats.

Det visste dommer Lou Olivera da Serna måtte stå skolerett for ham i rettssalen i Cumberland i North Carolina.

Joseph Serna har slitt med posttraumatisk stressyndrom etter at han dimitterte. Han begynte å drikke tett, og ble idømt behandling for alkoholisme etter at han ble tatt i fyllekjøring.

Slik møttes han og dommer Lou Olivera. 25 ganger har Serna stått foran dommer Olivera og fått evaluert sin framgang i terapien. Stort sett har det gått bra. Men nå har Serna gått på en smell, ifølge lokalavisa.

Løy om urinprøve Forrige uke løy nemlig Serna om en urinprøve, og Olivera hadde ikke noe valg: Han dømte Joseph Serna til en - 1 - dag i fengsel.

Så tar historien en uvanlig vending. Etter at klubba traff bordet og Serna hørte sin straff, møttes de to igjen. Denne gang hadde Olivera lagt igjen dommerkappa på bakrommet, og satt seg i førersetet på bilen sin. Ved siden av satt Joseph Serna - dommeren hadde nemlig bestemt seg for å kjøre ham til fengselet selv.

Da de var vel framme og bilen var parkert, fortsatte dommeren å overraske. Han ble like gjerne med inn på cella. I 24 samfulle timer satt dommer Olivera ved siden av mannen han hadde dømt til fengsel.

- Jeg bestemte meg for å være der med ham natta over, sier han til TV-kanalen WRAL.

Fryktet tilbakefall Årsaken? Rein omsorg, ifølge dommeren selv.

- Skal du være her med meg hele tida, spurte en overrasket Serna da han kom inn på cella og så at dommeren var på plass.

- Det er akkurat det jeg skal, svarte Olivera.

Dommeren har nemlig en militær fortid selv. Han tjenestegjorde i Gulf-krigen, og vet hva krigsdeltagelse kan gjøre med unge menn. Til lokalmediene sier han at han var redd for at fengselsstraffen skulle trigge Sernas posttraumatiske stressyndrom, og gjøre at straffen fikk motsatt effekt av hva han hadde tenke.

- Samtalen på cella var som mellom far og sønn. Personlig, sier sommer Lou Olivera.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram