Dommer: Manafort løy bevisst overfor FBI

En amerikansk dommer har fastslått at Paul Manafort løy til spesialetterforsker Robert Mueller etter at han signerte tilståelsesavtalen.

INGEN NÅDE: En amerikansk dommer har slått fast at Donald Trumps tidligere valgkampsjef bevisst løy overfor FBI. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo
INGEN NÅDE: En amerikansk dommer har slått fast at Donald Trumps tidligere valgkampsjef bevisst løy overfor FBI. Foto: REUTERS/Yuri Gripas/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dommer Amy Berman Jackson understreker at Manafort «bevisst kom med falske uttalelser» til FBI om spørsmål som er av stor betydning for etterforskningen, skriver CNN.

Dermed gjelder ikke lenger tilståelsesavtalen eller strafferabatten Manafort ble lovet i bytte mot samarbeid med Mueller.

Det var i desember i fjor Mueller kunngjorde at Manafort hadde løyet gjentatte ganger for dem som etterforsker påstandene om russisk innblanding i presidentvalget i 2016. Manafort var Trumps valgkampsjef i forbindelse med 2016-valget.

Manafort ble i august funnet skyldig av en jury på en rekke tiltalepunkter og gikk deretter med på å erkjenne skyld for ytterligere punkter i september.

Sakens kjerne

Kjernen i Russland-etterforskningen i USA skal dreie seg om et møte mellom eks-valgkampsjef Paul Manafort og en russer med bånd til landets etterretning.

I et rettsdokument framgår det at Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort skal ha fortsatt å holde kontakten med sin tidligere medarbeider Konstantin Kilimnik mens han jobbet for Trump i forkant av presidentvalget i 2016. FBI mener Kilimnik har bånd til Russlands militære etterretningstjeneste.

Ifølge rettsdokumentet, som delvis ble offentliggjort torsdag etter et lukket rettsmøte mandag, sier etterforsker Andrew Weissmann at et møte Manafort og Kilimnik hadde i august 2016, har en substans som går «bredere enn det vi trodde», og at «vi tror det er et motiv her». Han sier møtet er av stor interesse for etterforskningsteamet.

Brøt avtalen

Manafort var først med på å samarbeide med etterforskningsleder Robert Mueller, en avtale som innebar «fullstendig og sannferdig» samarbeid.

Men dette har altså ikke Manafort klart å holde seg til. Det var i november New York Times først presenterte påstandene fra etterforskerne:

- Manaforts «løgner og forbrytelser» under flere avhør med etterforskere som jobbet for Mueller og FBI, fritar FBI fra alle løfter de ga Manafort i tilståelsesavtalen, heter det i dokumentet som ble levert inn for retten.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer