Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dommer og aktor tar ut lønn fra erstatningen

Kongo-ekspert Randi Solhjell mener Tjostolv Moland gjorde det svært vanskelig for seg selv i retten.

DØMT TIL DØDEN: Kongo-ekspert er kritisk til Molands strategi i retten. Foto: Øistein Norum Monsen
DØMT TIL DØDEN: Kongo-ekspert er kritisk til Molands strategi i retten. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tjostolv Moland og Joshua French ble i dag på nytt dømt til døden for drap og spionasje. NUPI-forsker Randi Solhjell mener Tjostolv Moland gjorde det vanskelig for seg selv ved å åpent hylle Laurent Nkunda i retten.

Moland nevnte på eget initiativ i retten at han mente den forhatte, nå arresterte, opprørslederen var rett mann til å styre Kongo. Dommerne, som er høytstående offiserer i regjeringshæren FARDC, reagerte kraftig på erklæringen.

- Jeg skjønner ikke hvorfor han bragte det opp. Nkunda har vært et stort problem i Øst-Kongo, sier Solhjell til Dagbladet.

Høyt spill
Hun påpeker at spenningsnivået i Øst-Kongo nå er lavere enn i fjor, men at det nok ikke var avgjørende for viktigheten av Molands støtteerklæring.

Moland, French og Norge ble dømt til å betale 500 millioner dollar i erstatning - omkring 2,7 milliarder kroner.

Solhjell tror ikke domstolen virkelig tror de vil se et slikt beløp.

- Jeg tror ikke det er et reelt beløp. Rettspraksis i Norge tilsier at erstatningskrav idømmes etter gitte satser. Her har de ikke noe å tape på å gå ut med et høyt krav. Det gir mer forhandlingsrom, tror Kongo-eksperten.

Tar ut lønn
- Norge har jo aldri sagt at de to er uskyldige, og påpekt at de to må dømmes etter kongolesisk lov, sier Solhjell til Dagbladet.

Aktorat og dommere vil selv hente ut lønn fra erstatningsbeløpet, tror forskeren.

- Lønna de får utbetalt fra staten er svært liten. Da er det naturlig å hente lønn på andre måter. Det er vanlig rettspraksis i Kongo at dommer og påtalemyndighet får en andel av erstatningsbeløpet, sier Solhjell.

- En rettssak koster penger, påpeker hun.

Rettssaken i Kisangani er avholdt i Det franske kultursenteret i byen, som er et kommersielt lokale til utleie for de som ønsker. Flere ganger har leien vært forsinket da retten har manglet penger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media