Dommer raser mot Guantanamo

- En uhyrlig fiasko for rettsystemet. Fangene er fullstendig rettsløse. Så nære tortur du kan komme, sier en av Storbritannias øverste dommere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en av Storbritannias øverste dommere Lord Steyn som kommer med den knallharde fordømmelsen av USA.

- Forholdene for fangene er fullstendig lovløse. Dette er en uhyrlig fiasko for rettssystemet, sier han i en tale som ble vist på britiske Channel 4 News og som er sitert i de fleste britiske medier.

Han sier fangene på Camp Delta i Guantanamo Bay, som stort sett er fanger som ble tatt i kjølvannet av krigen i Afghanistan, blir frarøvet søvn. Fangene blir tvunget til å stå i oppreist stilling i timer av gangen. Cellene er ørsmå på 4,3 kvadratmeter.

- Hensikten med å holde fanger på Guantanamo Bay var å sette dem i juridisk ingenmannsland uten beskyttelse fra et rettsvesen og under seierherrenes nåde. De prosessuelle reglene forbyr ikke bruk av makt for å tvinge frem innrømmelser, sier han.

Har fått alle fullmakter

Han sier også at presidentens ordre forbyr amerikanske rettssaler å avhøre fanger som klager på tortur. Eller fanger som kanskje ikke deltok i striden.

- Blankofullmakten fra presidenten fratar dem alle rettigheter. Som en advokat som er opplært til å beundre de amerikanske idealene for demokrati og rettferdighet, må jeg si dette er en gigantisk fiasko for hele rettssystemet, sier han.

Han ber nå regjeringen om å betingelsesløst fordømme lovløsheten på Guantanamo og behandlingen av de 660 fangene.

Han sa videre at de ni britiske statsborgerne som sitter fanget på basen er blitt sviktet av Blair-regjeringen, på tross av en garanti for at fangene slipper dødsstraff. Også Australia har fått en garanti for at de to australierne som sitter fengslet på militærbasen ikke risikerer dødsstraff.

Det skjer ifølge NTB svært sjelden at britiske dommere uttaler seg om kontroversielle politiske spørsmål, og det har nesten aldri skjedd tidligere at de kritiserer regjeringer i andre land, melder BBC.

Les også:

<B>GUANTANAMO:</B> Dette bildet er tatt av fangene på den Cubanske fangeøya i januar 2002 av det amerikanske forsvarsdepartementet selv.