Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer siktet for bildrap

SKIEN (Dagbladet): Førstelagmannen i Agder lagmannsrett er nå siktet for uaktsomt drap etter en dødsulykke på E18 i Stokke i Vestfold. Tragedien kan føre til at førstelagmannen må kjempe for å beholde jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten avgjør med det første om dommeren skal tiltales for uaktsomt drap. Døds-ulykken som skjedde 21. juli skyldtes at bilen til den 59 år gamle dommeren kom over i feil kjørebane. En 29 år gammel tobarnsmor fra Kristiansand ble drept i kollisjonen. Hennes mann og to barn ble skadd. Flere barn og voksne ble brakt til sykehus etter ulykken, der tre biler var med.

Etter det Dagbladet erfarer er politiets innstilling at førstelagmannen bør tiltales for uaktsomt bildrap.

Ikke teknisk feil

Biltilsynet slår fast at årsaken til ulykken var at lagmannens bil kom over i motsatt kjørebane. Etter det Dagbladet forstår er det ikke funnet tekniske feil på bilen hans.

I politiavhør har han ikke kunnet gi noen forklaring på hva som skjedde.
Politiet har etterforsket ulykken i tre måneder. Det har tatt tid å få legeerklæringer og rapporten fra Biltilsynet klar.

Nå skal førstestatsadvokat Arnfinn Hval i Vestfold og Telemark avgjøre om lederen i Agder lagmannsrett skal tiltaltes for uaktsomt bildrap.

- Jeg vil ikke kommentere saken før det er tatt stilling til en eventuell tiltale, sier Hval til Dagbladet.

Kjemper for jobben

Førstelagmannen var sykmeldt etter ulykken, men har seinere vært på arbeid i lagmannsretten.

Han godtok beslag av førerkort, og det har ikke vært tatt stilling til en konkret siktelse før nå.
Politiinspektør Olaf R. Kløvstad i Tønsberg politidistrikt vil ikke kommentere siktelsen før statsadvokaten har avgjort saken.

Dommeren får juridisk bistand av h.r. adv. Hans Stenberg-Nilsen. Han bekrefter at klienten er siktet, men vil ikke kommentere om siktelsen går på uaktsomt bildrap eller uaktsom kjøring etter Vegtrafikkloven.

Stenberg-Nilsen understreker at bilulykken skjedde da hans klient ikke var i tjeneste. Dermed øker sjansen for at han får beholde stillingen på tross av en domfellelse.

Stenberg-Nilsen viser blant annet til et tilfelle der en politijurist ble dømt for promillekjøring, men likevel fikk beholde jobben.

Avgjørelsen om førstelagmannens stilling er det opp til Justisdepartementet å ta.

- Alle kan havne i en bilulykke der liv går tapt, sier Stenberg-Nilsen.
Dersom førstelagmannen blir tiltalt for uaktsomt bildrap, er det i siste instans rettsapparatet som avgjør skyldspørsmålet.

Hele Norges coronakart