Dommer siktet for taushetsbrudd

KRISTIANSAND (Dagbladet): Riksadvokaten har siktet byrettsjustitiarius Finn Barkenæs (62) i Kristiansand for brudd på taushetsplikten - og har foreslått at den tidligere statsadvokaten ilegges påtaleunnlatelse, som er en straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at Barkenæs i fjor skrev «tidligere straffedømt» om en jurist som søkte jobb som namsmann i Kristiansand. Byrettsjustitiariusen hadde imidlertid ingen rett til å sjekke søkerens rulleblad. Dette fordi det ikke kreves politiattest for en slik stilling. Mannen var i sin tid dømt for småkalibret ungdomskriminalitet.

Ny anmeldelse

Etter det Dagbladet erfarer, hadde statsadvokaten i Oslo innstilt på henleggelse av straffesaken mot Barkenæs, som også har vært Sefo-leder og formann i Norges Juristforbund. Men dette omgjorde riksadvokaten.

Etter at riksadvokaten siktet Barkenæs, er det imidlertid kommet inn en ny anmeldelse om brudd på taushetsplikten.
Bakgrunnen er at Barkenæs lovstridig også skal ha innhentet straffesaksopplysninger om en annen søker til stilling som namsmann. Det var Barkenæs sjøl som kom med disse opplysningene i sin redegjørelse i saken han nå er siktet i.

Politiadjutant Unni Friis Stepaschko i Oslo-politiet bekrefter overfor Dagbladet at denne søkeren ikke var klar over at Barkenæs hadde tatt med opplysninger om hans rulleblad, før vedkommende ble kontaktet av politiet.

Tidligere domfelt

Denne søkeren er tidligere domfelt i en mindre sexsak. Mannen sitter i en ledende stilling, og opplysningene om sexdommen kunne fått alvorlige følger for hans karriere.