Dømmer sin første drapssak

Sorenskriver Trond Våpenstad (51) skal lede og dømme i norgeshistoriens største kriminalsak. Han har blandede følelser foran sin første drapssak. - Det blir et kjør, ja, men samtidig vil jeg aldri få en slik sak igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpenstad, som har vært sorenskriver ved Nes herredsrett i ti år, har aldri dømt i en drapssak. Det bekymrer ham ikke.

- Jeg har vært forberedt på å få denne saken siden drapene ble oppdaget 23. mai 1999. Det viktigste nå er å få satt et tidspunkt for rettssaken. Jeg har satt av ni uker fra 17. april, og dette håper jeg alle involverte i saken går med på, sier Våpenstad.

Bevisliste

Sorenskriver Trond Våpenstad hadde i går ikke mottatt tiltalebeslutningen fra Riksadvokaten.

- Det er viktig at jeg får en bevisliste i denne saken, slik at gangen i rettssaken kan planlegges nærmere. Det kan bli mye jobb dette her, og det er viktig å få detaljene på plass så tidlig som mulig, sier Våpenstad.

På bevislista står alle bevis som vil bli trukket fram i rettssaken listet opp. Alt fra dokumenter, vitner og fotografier til pistoler, sokker osv. I tillegg vil forsvarerne utarbeide en tilsvarende liste over vitner og bevis de vil føre i saken.

- Det er ennå ikke avgjort hvorvidt saken vil gå med én eller to fagdommere og to eller tre meddommere. Dette vil det bli tatt stilling til ganske raskt, sier Våpenstad.

- Vil du foretrekke to fagdommere og tre meddommere i en så omfattende sak?

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Trond Våpenstad til Dagbladet.

Advokater og kolleger beskriver 51-åringen som en meget effektiv og rettferdig dommer.

- Noen vil kanskje hevde at han er for effektiv. Han er en myndig, men rettferdig dommer, som går inn i en straffesak uten å være forutinntatt. Jeg tror disse egenskapene vil komme godt med i en så omfattende straffesak som Orderud-saken, sier advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness & Co. Han har selv hatt Våpenstad som sjef ved sorenskriverkontoret i tre år.

Frikjenner

- Det hender da jeg frikjenner folk, sier Våpenstad, som kommenterer et rykte om at han alltid feller dom i sakene sine.

- Derimot har jeg kanskje norgesrekord i å få folk frikjent som forsvarer. I min karriere hadde jeg fire større straffesaker, hvorav to var innom Høyesterett. Alle mine klienter ble frikjent.

Foreløpig har sorenskriveren pekt på Frogner Grendehus i Sørum som lokalet for rettssaken. Lokalet eies og drives av Idrettslaget, der sorenskriver Våpenstad selv er aktivt medlem. Han framholder:

- Hvis vi skulle hatt plass til alle som er interessert, kunne vi like godt ha leid en hangar på Gardermoen. Jeg tror grendehuset er det beste alternativet i vårt område.

Riksadvokaten forlangte et større rettslokale enn det på Nes herredsrett. Derfor vil rettssaken sannsynligvis gå for åpne dører i lokaler som vanligvis huser juletrefester og eldretreff.

KLAR: - Jeg har vært forberedt på å få denne saken siden drapene på Orderud gård ble oppdaget 23. mai 1999, sier sorenskriver i Nes, Trond Våpenstad.