Ny juristrapport forteller om uhyrlige forhold i Nord-Koreas fangeleire

Dommer som overlevde Auschwitz: - Nord-Koreas leire
like ille som nazistenes

Thomas Buergenthal møter motbør fra norsk ekspert.

SAMMENLIKNER MED NAZISTENE: Thomas Buergenthal, tidligere dommer ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, mener at forholdene i nord-koreanske fangeleire er like ille, eller verre, enn de han opplevde i Sachsenhausen og Auschwitz under andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix/Eivind Vogel-Rödin
SAMMENLIKNER MED NAZISTENE: Thomas Buergenthal, tidligere dommer ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, mener at forholdene i nord-koreanske fangeleire er like ille, eller verre, enn de han opplevde i Sachsenhausen og Auschwitz under andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix/Eivind Vogel-Rödin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En juristrapport om uhyrlige forhold ved nordkoreanske fengselsleire vekker oppsikt verden over.

Det skyldes ikke minst en uttalelse fra en av de tre internasjonalt anerkjente menneskerettighetsdommerne som står bak rapporten.

- Jeg mener at forholdene i de nord-koreanske fengselsleirene er like forferdelige, eller til og med verre, enn de jeg så og opplevde i min ungdom i nazi-leirene, siteres Thomas Buergenthal (83) i Washington Post.

Konklusjonen han og hans kolleger har kommet til, er at Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un bør tiltales for forbrytelser mot menneskeheten.

Overlevde Auschwitz

Buergenthal er tidligere dommer ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag, som dømmer i saker om krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Uttalelsen får en ekstra tyngde fordi Buergenthal selv, ifølge Daily Mail i motsetning til hans far, overlevde både Sachsenhausen og utryddingsleiren Auschwitz.

Buergenthal har sammen med to andre toppjurister hørt beskrivelser fra blant annet tidligere fanger og vakter i nordkoreanske leire. Dette har skjedd i regi av juristorganisasjonen International Bar Association (IBA), og har også resultert i en rapport.

Nå får han motbør fra en norsk ekspert på Nord-Korea, direktør Geir Helgesen ved Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København.

- Jeg er veldig skeptisk til at noen som ikke ved selvsyn har sett forholdene i nordkoreanske leire, uttaler seg så kategorisk, sier Helgesen til Dagbladet.

«LEIR 15»: Dette satellittbildet fra 2011 viser ifølge Amnesty International «Politisk fengsel leir 15» (PPC15) i det sentrale Nord-Korea. Foto: AFP/Amnesty International/Digitalglobe
«LEIR 15»: Dette satellittbildet fra 2011 viser ifølge Amnesty International «Politisk fengsel leir 15» (PPC15) i det sentrale Nord-Korea. Foto: AFP/Amnesty International/Digitalglobe Vis mer

Han mener kunnskapen om forholdene i leirene er usikre, blant annet fordi de få som har greid å flykte ofte er under press fra de landene de oppholder seg i for å uttale seg på en bestemt måte.

Norsk uenighet

Det er ikke professor Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning helt enig i.

- Det ble laget en svær rapport for FN under ledelse av en ansett dommer, og der var det ganske mye stoff om leirene i Nord-Korea, nok til at vi kan vite at forholdene er forferdelige, sier han til Dagbladet.

Denne FN-rapporten fikk store oppslag i internasjonale medier i 2013 og 2014.

Ifølge Washington Post anslår eksperter at det er opptil 130000 fanger i fire store fangeleire i Nord-Korea, hvor de på ubestemt tid tvinges til hardt arbeid under forferdelige forhold.

FARLIG SITUASJON: På dette udaterte bildet fra Nord-Koeas offisielle nyhetsbyrå KCNA ses Nord-Koreas leder Kim Jong-Un mens han ser på en oppskyting av en ballistisk missil. Nord-Koreas atomvåpenprogram har ført til en svært tilspisset situasjon med USAs president Donald Trump. Foto: AFP/KCNA
FARLIG SITUASJON: På dette udaterte bildet fra Nord-Koeas offisielle nyhetsbyrå KCNA ses Nord-Koreas leder Kim Jong-Un mens han ser på en oppskyting av en ballistisk missil. Nord-Koreas atomvåpenprogram har ført til en svært tilspisset situasjon med USAs president Donald Trump. Foto: AFP/KCNA Vis mer

I tillegg finnes det mindre «re-utdanningsleire» som er like brutale, men hvor det er tidsavgrensede straffer.

Eks-fanger og -vakter

Tønnesson mener at Buergenthal har i hvert fall delvis dekning for uttalelsen sin.

- Vi behøver ikke vite så veldig mye om forholdene i Nord-Korea for å vite at de ligger mellom Sachsenhausen og Auschwitz, fordi Sachsenhausen var en framvisningsleir, der de viste fram hvor «gode» forholdene var, mens Auschwitz var en utryddingsleir, sier Tønnesson til Dagbladet.

Ifølge Store norske leksikon (SNL) regner man med at mellom en og to millioner mennesker ble drept i Auschwitz under andre verdenskrig, de fleste jøder.

Skrekk-beskrivelser

Ifølge det amerikanske nettstedet Vox inneholder IBA-rapporten hårreisende beskrivelser av forholdene, blant annet disse:

«En soldat som overvåket et tvangsarbeidssted ved et politisk fengsel rullet en tømmerstokk nedover en bratt fjellside, og drepte ti fanger mens de bar tømmerstokker oppover fjellet.»

«Voldtekter av tenåringsjenter og deres påfølgende forsøk på selvmord ved å hoppe i Daedonggang-evla var så vanlige at fengselsvakter ble utplassert ved elva for å hindre dem».

Nord-Korea avviser beskyldningene om tvangsarbeid for politiske fanger.

«Jeg avviser og benekter fullstendig denne rapporten fordi den er fabrikkert og ufundert», siterer Washington Post Nord-Koreas FN-ambassadør Pak Song Il.

Han ga også uttrykk for at Washington Post ved å omtale rapporten hadde blitt en blind følger av USAs «fiendtlige politikk» overfor Nord-Korea.

Advarer mot «bannbuller»

Geir Helgesen mener ikke at Norge og Vesten skal «lukke øynene for det skrekkelige» som også han mener foregår i leire i Nord-Korea.

Han advarer likevel mot å tegne et for dystert bilde.

- Hvis man bare kritiserer, og bare sender ut bannbuller, gjør det forholdene for dem som blir betraktet som regimets fiender og blir puttet i fengsel, enda verre, sier Helgesen til Dagbladet.

Han mener at et land som Norge kunne ha vært en brobygger, og burde ta et initiativ for å reise til Nord-Korea og få i gang samtaler.

Stein Tønnesson synes ikke man skal være så tilbakeholden med kritikk..

- Jeg mener det er viktig å få fram overfor den internasjonale opinionen at det er grusomt i Nord-Korea, sier han.

Krigsfare

Akkurat i dagens situasjon, med krigsfare og en tilspisset situasjon mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-Un og USAs president Donald Trump, mener likevel også Tønnesson at det kan være et dårlig tidspunkt for en kritikkoffensiv.

- En kampanje mot de grove bruddene på menneskerettighetene kan virke mot sin hensikt, fordi de kan svekke mulighetene for en forhandlingsløsning, sier Stein Tønnesson til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer