Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer sovnet - drapssak avlyst

En drapssak med fire tiltalte i Drammen byrett er utsatt fordi en 76 år gammel mannlig meddommer ikke klarte å holde seg våken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av forsvarerne, advokat Ellen Moen, sier til Dagbladet at saken er tragisk for alle parter, og at utsettelsen trolig koster et sekssifret beløp. Det var Moen selv som sa ifra til byrettsdommer Ragnhild Olsnes om høneblundene til meddommeren. Saken ble utsatt, og kommer opp i august med nye dommere.

Advokat Moen sier at hun aldri har opplevd maken.

Klandrer ikke

En annen forsvarer, advokat Nils E. Stenersen, er enig. Han understreker at 76-åringen ikke er å klandre. Før saken startet hadde han hatt sine tvil om han klarte to uker i retten.

- Det er systemet med utvelgelse av meddommere som er feil, og som vi må sette søkelyset på i denne saken. I dag er det ikke aldersgrense for hvem som kan sitte i retten som meddommere. Det kan ikke fortsette, mener Stenersen.

- Etter det jeg forstår foreligger det et lovforslag på at ingen over 67 år skal kunne gjøre tjeneste i retten. Dette forslaget må det settes fart i, sier Stenersen.

Ett år i varetekt

En er tiltalt for drap, to for ran med døden til følge og en fjerdemann for forsøk på grovt ran, etter at en iraner ble drept i Drammen 24. april i fjor.

Strafferammen for ran med døden til følge er inntil 21 års fengsel. Motivet skal ha vært et forsøk på å rane 800000 «svarte» kroner fra et gatekjøkken. De tiltalte fant ingen penger.

Tre av de tiltalte har snart sittet ett år i varetekt. Som følge av dommersaken må de nå trolig bli sittende til saken kommer opp igjen i august .

- Dette er også en alvorlig side av utsettelsen, som rammer de tiltalte, sier advokat Moen.