Dommer spurte Facebook- venner om forslag til straff

Nå må voldssak i Oslo tingrett behandles på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En voldssak i Oslo tingrett må behandles på nytt etter at en meddommer spurte sine facebookvenner om forslag til straff.

«To dager i tingretten i Oslo. Heldigvis ikke meg som er på tiltalebenken. Det er fire ungdommer mellom 18 og 20 år som for et år siden ranet en 16-åring i Slottsparken. Han ville ikke frivillig gi fra seg sekken og mobiltelefonen, så de måtte slå og sparke ham » litt", blant annet mot hodet. Heldigvis fikk han ingen varige skader. Hva er en passende straff? ".

Slik lød statusoppdateringen fra meddommer Max Hermansen etter første dag av rettssaken mandag i forrige uke.

Fagdommeren i saken, Christian Bommen, ble først oppmerksom på saken da VG ba om en kommentar. Han reagerte med å slå fast at det er både upassende og svært uheldig om en meddommer drøfter en pågående sak på Facebook.

Aktor og en av forsvarerne fulgte opp med å kreve Hermansen inhabil, noe tingretten ga dem medhold i, i en kjennelse tirsdag.

Her skriver dommeren blant annet at «Hermansens forespørsel til sine venner på Facebook var svært uheldig. Henvendelsen kan for eksempel forstås som en invitasjon til et publikum med svært begrenset innsikt i den konkrete saken til å legge føringer for meddommerens votum vedrørende straffutmålingen».

Hermansen selv sier til VG Nett at han synes kjennelsen går for langt:

- Jeg er enig i at jeg kanskje ikke burde lagt det ut på Facebook, men synes ikke det var svært uheldig, sier han.

Resultatet av kjennelsen er at saken heves og dermed må fremmes på nytt.

(NTB)