Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer stanser Trumps nye innreiseforbud

Innreiseforbudet skulle etter planen tre i kraft torsdag.

MER MOTGANG: Donald Trumps nye innreiseforbud møter også motbør i rettsvesenet. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
MER MOTGANG: Donald Trumps nye innreiseforbud møter også motbør i rettsvesenet. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innreiseforbudet skulle etter planen tre i kraft torsdag 16. mars. Avgjørelsen fra den føderale domstolen og dommer Derrick Watson på Hawaii stanser iverksettelsen av ordren over hele USA.

Hawaiis argumenter er at forbudet diskriminerer basert på nasjonalitet, og det vil gjøre at innbyggere på Hawaii ikke kan få besøk fra slektninger fra de muslimske landene som er del av presidentordren.

I kjennelsen fra dommer Watson stilles det spørsmål ved Trump-administrasjonens argumenter om at innreiseforbudet er motivert av sikkerhetsinteresser, skriver nyhetsbyrået AP.

Dommeren understreker også at Hawaii vil lide økonomisk dersom presidentordren hindrer studenten og turister i å komme til Hawaii, og han skriver at det er sannsynlig at Hawaii vil nå fram med påstanden om at innreiseforbudet bryter med det første grunnlovstillegget, som beskytter folk fra religiøs diskriminering.

Det er andre gang at en domstol setter en stopper for Trumps ordre om innreiseforbud for personer fra land med hovedsakelig muslimsk befolkning. Den første gangen ble innreiseforbudet stanset av en dommer i Seattle.

Trumps nye presidentordre kom 6. mars og inkluderer innreiseforbud mot seks overveiende muslimske land, ikke sju som sist gang.

I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager, men innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger, er fjernet.

Til forskjell fra det forrige, får flyktninger som allerede har fått innvilget opphold, reise til landet.

En annen endring er at personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke blir nektet innreise. Ordlyden som innebar at kristne minoriteter skulle prioriteres, er også fjernet.

Trump har så langt ikke kommentert avgjørelsen. Det var planlagt at Donald Trump skulle holde tale under et valgkampmøte halv ett i natt norsk tid, men talen er utsatt som følge av nyhetene fra Hawaii.

Når Trump først går på talerstolen vil det være svært overraskende om han ikke kommenterer nyheten.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media