Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps flyktningordre:

Dommer stikker kjepper i hjulene på Trumps flyktningordre

En føderal dommer i USA har gitt midlertidig opphold til reisende som har strandet på amerikanske flyplasser som følge av president Donald Trumps innreiseforbud.

DEMONSTRASJONER: President Donald Trump undertenget presidentordrer i Pentagon fredag. Det har ført til massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer. Foto: Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: President Donald Trump undertenget presidentordrer i Pentagon fredag. Det har ført til massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Donald Trumps presidentordre, som innebærer et strengt innreiseforbud rettet mot muslimer, har i løpet av ett døgn ført til kaos og massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer.

For bare timer etter at USAs president signerte en presidentordre som innebærer et strengt innreiseforbud, spesielt rettet mot muslimer, ble Trumps politikk satt i live ved landets grensekontroller.

Minst 20 reisende skal ha blitt nektet innreise til USA etter at president Donald Trump undertegnet presidentordren fredag. Flere sitter lørdag kveld amerikansk tid fortsatt i immigrasjonsmyndighetenes varetekt.

Motstanden mot den omstridte «flyktningordren» var trolig mest synlig utenfor John F. Kennedy-flyplassen i New York, der et tusentalls demonstranter samlet seg i protest lørdag kveld.

- Ikke hat, ikke frykt. Flyktninger er velkomne her, ropte de fredelige demonstrantene.

Føderal dommer griper inn

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer

Nå kan det se ut som om demonstrantenes taktfaste rop har blitt hørt.

For etter at menneskerettighets-organisasjoner trakk saken inn for rettsvesenet har en føderal dommer i Brooklyn satt foten ned mot at to irakiske menn som er strandet blir deportert. I stedet er de innvilget midlertidig opphold, melder ABC News.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen ACLU, som trakk saken inn for rettsvesenet, vil avgjørelsen også gjelde alle andre saker hvor folk har kommet til landet med det som i utgangspunktet var gyldige visum, skriver ABC News, ifølge NTB.

De to irakiske flyktningene, som ifølge CNN jobbet for USA under Irak-krigen, ble stanset og pågrepet på John F. Kennedy-flyplassen i New York lørdag morgen. Begge to hadde visum til USA, og deres advokater gikk til sak mot amerikanske myndigheter. Den ene av de to, Hameed Khalid Darweesh, ble løslatt etter noen timer.

- Som om jeg har brutt loven

FEIRER: Den irakiske flyktningen Hameed Darwish feirer at han ble sluppet fri av grensevakta ved JFK-flyplassen i New York. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Scanpix
FEIRER: Den irakiske flyktningen Hameed Darwish feirer at han ble sluppet fri av grensevakta ved JFK-flyplassen i New York. Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Midt i en stor mengde av demonstranter utenfor flyplassen, kom Darweesh med en uttalelse tidligere i dag.

- De behandler meg som om jeg har brutt loven, eller gjort noe galt. Jeg er overrasket, sier han til CBS News.

Videre takket han amerikanere og understreket at «USA er frihetens land»

- Først vil jeg takke alle de som har gitt meg støtte. Dette er den amerikanske sjela. Dette er grunnen til at jeg har forlatt landet mitt og kommet hit, sier Darweesh, som ifølge CNN jobbet som tolk for USA.

Syriske flyktninger stenges ute
Tidlig lørdag kom de første meldingene om at reisende var plassert i varetekt. Selv personer som allerede har mottatt visum (opphold for en kortere periode) og grønt kort (reisedokument for flyktninger) for innreise til USA fra de sju nevnte landene, har blitt nektet å komme inn i landet.

Den nye ordren stenger nye syriske flyktninger ute av USA på ubestemt tid. I tillegg får folk fra flere hovedsakelig muslimske land får ikke slippe inn i landet de neste 90 dagene, inntil nye kontrollrutiner er på plass, skriver NTB.

Trump har gitt ordre om at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager, fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

I tillegg skal det i 90 dager ikke skrives ut nye visum til land med «terrorbekymringer». Disse landene er: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling