Dommer-versting på kurs i Norge

Wubshet Kibru (31) har de siste åra dømt flere menneskerettighetsforkjempere til lange fengselsstraffer i Etiopia. Nå leder han en delegasjon på NORAD-kurs i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de 20 deltakende jurister og «rettslærde» på kurset i menneskerettigheter, er det flere som har dømt og forfulgt demokrati- og menneskerettighetsforkjempere i hjemlandet. Arrangøren NORAD har ikke sjekket deres menneskerettslige rulleblad, eller kontaktet organisasjoner som kjenner til deltakernes meritter.

- Rystet

Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland er sjokkert over at Wubshet Kibru nå er gjest hos norske myndigheter. For noen år siden dømte Kibru den etiopiske lærerlagslederen dr. Taye Wolde-Semayat (48) til 15 års fengsel. Utdanningsforbundet har gjennom sitt internasjonale arbeid engasjert seg sterkt for å få løslatt dr. Taye.

- Jeg er rystet! Her samarbeider norske myndigheter med en regjering som har begått mord, som bruker tortur og som holdt min kollega dr. Taye lenket 24 timer i døgnet. En regjering som har konfiskert alt han eier, samt eiendom og utstyr i lærerorganisasjonen, sier Hjetland.

Hun forteller at Ethiopean Teacher's Association (ETA) har vært forfulgt siden de nye styresmaktene tok over i 1991.

- Sekretæren i organisasjonen, Hasefa Maruga, ble myrdet utenfor huset sitt i 1997. Vi klagde til statsminister Meles Zenawi. 24 millioner lærere over hele verden støtter oss i kampen for organisasjonsfrihet og faglige rettigheter i Etiopia, sier Helga Hjetland.

Etter mange års press ble dr. Taye løslatt i mai etter mer enn seks års soning. Fengselsoppholdet har svekket ham både fysisk og psykisk.

Angrer ikke noe

Delegasjonsleder Wubshet Kibru ser optimistisk på situasjonen i hjemlandet.

- Respekten for menneskerettigheter er forholdsvis ny i lovsystemet. Siden 1991 har Etiopia ratifisert flere viktige menneskerettighetserklæringer og fått dem inn i lovsystemet. Vi har et godt lovverk, blant annet ytrings- og pressefrihet, hevder Kibru.

- Hvordan har det seg da at det lever så mange etiopiere i eksil, og at Amnesty og andre rapporterer om grove brudd på menneskerettighetene?

- Tre millioner flyktninger har tre millioner svar på hvorfor de har flyktet. Jeg er ikke den rette til å svare på det, mener Kibru.

- Du dømte dr. Taye til 15 års fengsel av politiske grunner?

- Jeg var en av dommerne i den saken. Loven er endret siden den gang. Presset utenfra hadde ingen innvirkning på domstolen, det er viktig at vi arbeider uavhengig, sier Kibru.

- Menneskerettighetsaktivister vil si at du har blod på hendene dine. Du har også dømt flere andre menneskerettighets- og demokratiforkjempere til fengsel. Hvordan sover du om natta?

- De tar feil! Feil! Jeg angrer ikke på noe av det jeg har gjort, fordi jeg gjør det jeg tror er riktig til enhver tid. Jeg er her i Norge nå på grunn av menneskerettighetsspørsmål. De er viktige, selv om vi ikke kan forvente undere.

- Ikke politikk

- Hvordan tror du norske lærere vil reagere når de får høre at den ansvarlige dommeren mot dr. Taye befinner seg på menneskerettighetskurs her?

- Dette er ikke et kurs om politikk, svarer Wubshet Kibru.

Han er heller ikke interessert i å treffe eller snakke med etiopiere som lever i eksil i Norge. Etter dommen mot dr. Taye ble Kibru forfremmet til første lagmann av myndighetene, og han er nå president i Etiopias høyesterett.

FLINKEST I KLASSEN: Wubshet Kibru (31) ble forfremmet etter at han dømte den etiopiske lærerlagslederen dr. Taye til 15 års fengsel. Nå er han i Norge som kursdeltaker om menneskerettigheter.