Dommer vil henlegge saken mot nordmenn

Etter at Per Sandberg var i Brasil og undersøkte anklagene mot de norske statsborgerne, vurdere dommer Mário Azevedo Jambo å henlegge anklagene.

DOMMER REAGERER:  Etter at Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet og leder av Stortingets justiskomité, var i Brasil, har den føderale dommeren Mário Azevedo Jambo bedt statsadvokaten om å vurdere å henlegge sakene mot de norske forretningsmennene som er anklaget for organisert kriminalitet i Natal. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
DOMMER REAGERER: Etter at Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet og leder av Stortingets justiskomité, var i Brasil, har den føderale dommeren Mário Azevedo Jambo bedt statsadvokaten om å vurdere å henlegge sakene mot de norske forretningsmennene som er anklaget for organisert kriminalitet i Natal. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I et oppsiktsvekkende brev til statsadvokatene i provinsen Rio Grande do Norte, ber den føderale dommeren Mário Azevedo Jambo vurdere anklagene mot den norske forretningsmannen Trygve Kristiansen på nytt.

Dagbladet får bekreftet at slike brev fra en dommer til påtalemyndigheten i Brasil er svært uvanlig.

Trygve Kristiansen er sammen med vel 10 andre norske statsborgere fortsatt siktet for omfattende organisert kriminalitet.

Til tross for at etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal i Brasil overfor både Dagbladet og Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité i august i år, bekreftet at politiet ikke lenger tror nordmennene er farlige internasjonale kriminelle.

- Vi tror ikke lenger at de har drevet med organisert kriminalitet og hvitvasking, fastslo Santiago Hounie overfor Dagbladet torsdag 26. august i år.

Avvisende statsadvokat
Selv om både politiets egen etterforskningsleder og den føderale dommeren er skeptisk til anklagene mot forretningsmannen Trygve Kristiansen og de andre nordmennene, er statsadvokat Paulo Sérgio Duarte Da Rocha Júnior ikke villig til henlegge de alvorlige anklagene, og ønsker normal behandling av straffesakene mot de norske statsborgerne.

I et brev datert onsdag 20. oktober i år, skriver statsadvokaten:

«Dokumentene som er lagt til saken bare er en journalistiske reportasje som er utgitt i en utenlandsk avis, ut at vi får kjennskap til hvordan de er blitt til, i hvilken sammenheng innholdet ble laget, i hvilken grad den er sannferdig, eller om den er pålitelig, og, selv om innholdet er helt sannferdig og troverdig, dreier det seg bare om en oppfatning, og har ikke noe med dommen av denne straffesaken å gjøre, ettersom den skal gis på grunnlag av argumenter og bevismateriale».

— Et overgrep
- Virkeligheten er at dommeren i Brasil har bedt om at saken trekkes. Men det vil ikke statsadvokaten, fordi han tror på en reportasje i Dagens Næringsliv for flere år siden, og de første feilaktige meldingene fra Økokrim og norsk politi til myndighetene i Brasil, sier advokat John Christian Elden.

- Dommeren har forstått hva norsk politiet i dag sier om de norske statsborgerne i Brasil, på hva lederen av Stortingets justiskomité Per Sandberg har uttalt og en rekke artikler i Dagbladet om overgrepene min klient (Trygve Kristiansen, red.anm.) og de andre norske statsborgerne har blitt utsatt for, sier advokat John Christian Elden.

Økokrim har gjentatte ganger sagt i Norge at de norske statsborgerne ikke er og har vært mistenkt for kriminalitet i Norge.

- Økokrim har også sagt at har gitt disse opplysningene til myndighetene i Brasil. Likevel tror ikke statsadvokaten i Brasil på det, sier advokat Elden.

— Tror på løsning
— Per Sandberg tror at dommeren i Brasil nå har forstått at anklagene om internasjonal organisert kriminalitet mot de norske statsborgeren i Brasil er oppspinn og basert på feilaktige informasjon fra Norge og misforståelser.

— Hvis det er slik at en statsadvokat ikke tror på meg og artikler i Dagbladet, får det være opp til ham. Mitt bestemte inntrykk er at politiet i Brasil og nå dommer Jambo nå har forstått hva saken dreier seg om, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Fram til nå har justisminister Knut Storberget avvist å gripe inn i saken mot de norske forretningsmennene. En sak som også har fått enorme konsekvenser for en over 500 vanlige norske familier som har fått leiligheter og eiendommer de har investert i og kjøpt i Natal-området beslaglagt.

— En samlet opposisjon på Stortinget krever handling fra regjeringshold, sier Per Sandberg.

— Et initiativ fra enten justisminister Knut Storberget eller utenriksminister Jonas Gahr Støre overfor myndighetene i Brasil, kan føre til at denne saken får sin løsning, tror Per Sandberg.