Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommer vil vurdere behandlingen

En amerikansk domstol skal vurdere om behandlingen av fangene på Guantanamo-basen bryter med den amerikanske grunnloven. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere justisminister Ramsey Clark er blant aktivistene som har bedt en domstol i California ta stilling til om behandlingen av fangene bryter med den amerikanske grunnloven og Genhve-konvensjonen, skriver avisen Los Angeles Times.

Dommer A. Howard Matz skal avgjøre om amerikanske myndigheter må framstille de fengslede i retten, reise en formell tiltale og forklare grunnen til at de er anholdt. Dette er krav som den amerikanske grunnloven stiller for å beskytte sivile mot maktmisbruk fra myndighetenes side.

Dommeren får en rekke uvanlige juridiske problemstillinger på bordet. For det første om en domstol i California har noen som helst myndighet over basen, som befinner seg på Cuba. For det andre må domstolen avgjøre om fangene kjempet for en regjering eller for en terrororganisasjon, ifølge avisen.

Dette er den første rettslige utfordringen til amerikanske myndigheters behandling av fanger fra Afghanistan. 144 fanger er så langt overført til basen på Cuba, og myndighetene planlegger å plassere minst 1.000 slike fanger her.

Reaksjoner fra hele verden

Britiske myndigheter har forsøkt å dempe kritikken fra hele verden på behandlingen av fangene. I dag sa statsminister Tony Blair at de tre britiske fanger på Guantanamo-basen på Cuba har det bra. Han tror ikke fangene blir utsatt for noen mishandling.

- De har det bra og har ingenting å klage over, sa en talsmann for Blair mandag om tre britiske fanger. Han viste til en rapport fra britiske utsendinger som har besøkt mennene som holdes fanget på den amerikanske basen på Cuba.

Ifølge talsmannen var det ingen tegn til at fangene hadde vært utsatt for mishandling.

- Britene har ingen klager å framføre. De er i god fysisk form. Det var ingen knebler, ingen briller, ingen lenker mens fangene oppholdt seg i sine celler. De er bare i lenker når de er ute av cellene, sa talsmannen.

Mennene kunne snakke fritt. De hadde bedt om at det ble overbrakt beskjeder til familien. De hadde også vært i kontakt med Røde Kors.

Søndag kom en ny gruppe med 34 al-Qaida- og Talibanfanger til leiren, opplyste en talsmann for USAs sørkommando. Til sammen er det 144 fanger på Guantanamo-basen.

Petersen vil ha informasjon

Utenriksminister Jan Petersen etterlyser uhildet informasjon om forholdene for fangene på den amerikanske basen på Cuba.

Petersen var mandag i Tokyo, og hadde ikke selv sett bildene som ble offentliggjort i helgen av fangene bak piggtråd og med tildekkede øyne og ører. Han viser til at det går mange rykter om hvordan fangene behandles, og etterlyser faktiske opplysninger.

- Vi har vært bekymret for fangene, og derfor var det en god ting at Røde Kors fikk anledning til å komme inn. Jeg håper at vi får tak i stoffet også, fordi Røde Kors er en uhildet og god observatør, sier Petersen til NTB.

Det er opp til amerikanerne å offentliggjøre rapporten fra Røde Kors. Det var en forutsetning for at Røde Kors fikk tilgang til fangene, at funnene behandles fortrolig. Røde Kors-utsendinger har intervjuet fangene på Guantanamo-basen siden torsdag, og arbeidet vil pågå enda noen dager.

Opprørt

Generalsekretær Jan Egeland i Røde Kors reagerer sterkt på bilder som det amerikanske forsvarsdepartementet publiserte fredag.

- Jeg blir opprørt når jeg ser bildene fra basen. Det er forferdelige bilder, som viser forhold som klart er i strid med Geneve-konvensjonens bestemmelser om å unngå nedverdigende behandling, sier generalsekretær Jan Egeland i Norges Røde Kors til NTB.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg reagerer også sterkt på bildene fra leiren på Cuba. Han mener de kan tyde på mishandling.

De provoserende bildene som nå høster storm over hele verden, er faktisk offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet. Det framgår ikke om bildene er tatt rett etter ankomst, og dermed viser spesielle sikkerhetstiltak som settes i verk under flytransport, eller om de viser hverdagen i luftegården.

Stoltenberg, som er medlem av Stortingets utenrikskomité, tar forbehold om dette, men mener at fanger uansett har krav på human behandling.

Kåre Willoch sier til NRK Dagsnytt at behandlingen rent menneskelig sett er uakseptabel. Han mener at den i tillegg er politisk uklok og at den vil utløse propaganda mot USA. Willoch sier at Norge, som deltaker i den brede koalisjonen mot terror, bør ha rett til å uttale seg om slike forhold som bildene viser.

Geneve-konvensjonen

Bildene av fangene har vakt oppsikt særlig i Storbritannia, der utenriksminister Jack Straw har bedt amerikanerne om en forklaring på situasjonen fangene var i da bildene ble tatt.

Petersen gjentar at Norge har sagt tydelig fra at fangene må behandles skikkelig og i henhold til Geneve-konvensjonen.

- Vi mener jo at de er krigsfanger etter Geneve-konvensjonen. Det er uenighet mellom oss og amerikanerne på dette punktet. Men uansett hvordan man formelt klassifiserer dem, må de behandles skikkelig, slik også amerikanerne har sagt vil skje, sier Petersen.

Sverige har bedt USA om å få besøke en svensk statsborger blant al-Qaida-fangene på Guantanamo-basen på Cuba. Sveriges utenriksminister Anna Lindh ville mandag ikke utelukke at svensken kan bli stilt for retten i Sverige, men vil komme tilbake til saken når det blir klart hva mannen er tiltalt for.

Les hele artikkelen i Los Angeles Times her.

(NTB/AFP/DPA/Dagbladet.no)

<B>BILDET SOM SJOKKERTE VERDEN: Fangene er bundet på hender og føtter, og kan verken høre, se eller lukte noe.
Hele Norges coronakart